Al vele jaren worden her en der pogingen ondernomen om te frezen met de robot. Het grote struikelpunt tot nog toe is de nauwkeurigheid, die niet op kan tegen die van een stabiele en stijve CNC-bewerkingsmachine. De meeste robots komen niet verder dan een positioneernauwkeurigheid van 0,1 millimeter.
Trento Robotics uit Sittard heeft nu op basis van een Motomann robot een cel gebouwd waarmee bij Sirris in Diepenbeek getest wordt. Beide partijen streven ernaar om in aluminium de positioneernauwkeurigheid te verbeteren tot 0,05 millimeter. Ze denken dit te bereiken door met de robot enkel binnen bepaalde grenzen te frezen en de robotarm niet volledig te strekken. Dan ontstaan namelijk de onnauwkeurigheden.
Trento maakt gebruik van software die gebaseerd is op de eerste CAD/CAM initiatieven ooit. Hiermee is het volgens Ivan Bas, directeur van Trento, mogelijk om direct vanuit een 3D-tekening de robot te programmeren, wat in de praktijk een aanzienlijke tijdbesparing oplevert. In Sittard gebruikt men de robotcel al voor het frezen van zachte materialen. Samen met Sirris moet nu een protocol ontwikkeld worden voor het frezen van aluminium.
Trento heeft standnummer 139 op de Metavak in Gorinchem.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…