Uit het onderzoek The Future of Jobs 2018 blijkt dat vooral banen in de accountancy, industrie, klantbeheer en secretariaat worden overgenomen door machines. Maar het aantal banen in bijvoorbeeld data-analyse, softwareapplicaties en online verkoop neemt juist toe. De grootste uitdaging bij deze ontwikkeling is dat werknemers zichzelf blijven ontwikkelen. Zeker op de gebieden van creativiteit, kritisch denken en overtuigen.
Een groot gedeelte van de huidige werknemers moet wel nieuwe vaardigheden opdoen, aldus het WEF. Tegen 2022 zou zo’n 54 procent van het huidige personeelsbestand nieuwe vaardigheden moeten leren.
Tot en met 2022 zouden er zo’n 75 miljoen banen kunnen verdwijnen, maar ook 133 miljoen banen ontstaan door machines die werk uit handen nemen. Het WEF benadrukt wel dat het om voorzichtige schattingen gaat. In een rapport werden werkgevers met in totaal 15 miljoen werknemers ondervraagd over hun verwachtingen.Tegelijkertijd is het mogelijk dat door de snelle ontwikkelingen op ict-gebied er in 2022 zo’n 133 miljoen nieuwe banen zullen ontstaan. Die komen dan in de plaats voor 75 miljoen banen die zullen verdwijnen. Het WEF adviseert overheden om nu alvast in te spelen op deze voorspelling en werknemers in de risico-sectoren vroegtijdig om te scholen.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…