Het waarom kregen we niet boven tafel bij Amada. Desondanks stond er op de Euroblech wel degelijk een DDL, en die stond op de stand bij Mazak. Verder hierna een dwarsdoorsnede van wat er te zien was in Hannover.
De laserbronnenbouwers IPG en Rofin laten desgevraagd weten dat de DDL op dit moment geen geschikte bron is voor het lasersnijden. ‘Ze zijn nog erg gelimiteerd in hun vermogen’, zegt Walter Gensabella van Rofin Italia. ‘De fiberlaser is veel goedkoper en daarom is de DDL geen oplossing voor het lasersnijden.’ Andreas Siewert, European sales manager industrial fiber laser van IPG wijst ook nog op het energieverlies bij een DDL. Een fiberlaser haalt een rendement van 50 procent, een DDL haalt dat niet. Siewert ziet wel kansen voor de DDL in nichemarkten als cladding.
Overigens gaat de ontwikkeling van de fiberlaser gewoon door. ‘We hebben voor onderzoeksdoeleinden onlangs een 100 kW fiberlaser geleverd. Verder behoort een 20 kW fiberlaserbron al tot de mogelijkheden. Toepassingen van lasersnijders met dit hoge vermogen liggen volgens Siewert in de scheepsbouw. ‘Het snijden met een 10-12 kW fiberlaserbron is tegenwoordig al vrij normaal. Dat konden we zien in de stand van de Poolse snijmachineproducent Eagle, die een fiberlasersnijmachine presenteerde met een IPG fiberlaserbron van 12 KW. ‘Daarmee kunnen we nu tot maximaal 60 mm staal snijden’, zegt een medewerker van Eagle.
De DLL is uitgerust met het nieuwe besturingssysteem van Mazak, de Preview G. Deze zorgt volgens de salesmanager voor een hogere dynamiek bij het lasersnijden. ‘De meeste machines die we verkopen zijn fiberlasermachines gevolgd door de CO2-lasermachines. Een nieuwe versie van de fiberlasersnijmachine die Mazak presenteerde op de Euroblech is de Super Turbo X STX 3015 Fiber. Dit type is wereldwijd de meest verkochte lasersijmachine van Mazak waarvan er in Europa alleen al 4.000 staan. Het oudere type van deze lasersnijder was uitgerust met een CO2-laserbron die nu dus is uitgerust met een fiberlaserbron. Deze machine hebben een uitzonderlijke nauwkeurige snede met een afwijking van maximaal 0,01 mm.
Ook nieuwe bij Mazak is het nieuwe Quick Cell laad- en ontlaadstation die op de beurs stond opgesteld samen met de Optiplex Nexus 3015 Fiber. Dit is er een met zes pallets (twee voor afleg en vier voor het ruwe plaatmateriaal), die eventueel kan worden uitgebreid tot tien pallets. ‘Elke pallet kan tot 3 ton worden beladen. Dit is een aanvulling op de bestaande Compact Manufacturing Cell (CMC) en de Extensible Manufacturing Cell. De laatste is modulair opgebouwd en uitbreidbaar. De CMC staat als toren rechtstreeks boven de wisseltafel waardoor je eigenlijk beschikt over tien snijtafels die elk met een plaat wordt beladen’, aldus Brouwer.
De Ensis 3015 AJ-machine met zijn gepatenteerde variabel beam adjustment-technologie maakt het mogelijk om met 2 kW fiberlaserbron dezelfde snijresultaten te bereiken als met een 4 kW CO2-laserbron, zoals bijvoorbeeld staal met een dikte van 20 mm met goede snijresultaten. De Ensis lasersnijmachine is standaard uitgerust met een 4 stations nozzlewisselaar, pierce- en plasmabewaking en het nieuwe WACS II-systeem, speciaal voor het verwerken van dikkere staalsoorten.
Daarnaast introduceerde Amada de stans-laser combimachine Acies AJ met de 4 kW fiberlaserbron. De Acies is uitgerust met servo-elektrische aandrijving met een stanskracht van 300 kN en voorzien van een actieve ondermatrijs waardoor krasvrij produceren mogelijk is, ook beschikt de Acies over een automatisch gereedschapswisselsysteem met 300 gereedschappen die automatisch herkent worden door middel van de QR-codering op de Amada NEXIII stansgereedschappen.
Ook nieuw is de besturingssoftware VPSS 3i Suite. Op basis van reverse engineering en virtuele prototyping maakt VPSS 3i softwareprogrammering voor vrijwel alle Amada-machines en verschillende technologien mogelijk. Deze software simuleert virtueel het complete productieproces zoals lassen, kanten en laseren/ ponsen. VPSS 3i software is als onderdeel van V-Factory het antwoord van Amada op de Industrie 4.0.
Zo ook heeft deze producent onlangs Stefan Kok, voorheen directeur bij Safandarley Lochem, aangetrokken als director projects & service.
‘Voortman Steel Machinery is een innovatieve en internationaal opererende onderneming die actief is op verschillende markten en dan voornamelijk: het ontwikkelen en produceren van CNC-gestuurde staalbewerkingssystemen. Dat blijkt ook uit onze cijfers, circa 5 procent zetten we om in Nederland en de rest is export wereldwijd. Vanuit het hoofdkantoor in Rijssen sturen we wereldwijd de vestigingen en het dealernetwerk aan. We hebben eigen vestigingen in o.a. de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië, Rusland, Polen, Duitsland, India en Frankrijk.
We presenteren hier op de Euroblech de machines die in zgn. Plate en Beam-lines worden opgenomen. Ons paradepaard staat er en dat is de nieuwe achtassige Voortman V808 raveelrobot voor het snijden van elke mogelijke vorm in alle vier zijden van constructiestaal met slechts één robot’, zegt Hazenberg. De robot is de nieuwe zesassige Panasonic TL-1800G3 raveelrobot waaraan Voortman twee extra assen heeft toegevoegd waardoor de machine een groter bereik heeft en het zichzelf ook onder het materiaal kan plaatsen.
Het meest opvallende product in de stand van Safandarley was de E-Brake kantbank met afdakje (Foto rechts) onder de naam Smart Ceiling. ‘De naam slaat hierbij op een plafond waarin verlichting en verwarming is ondergebracht. We waren benieuwd hoe de klanten op een dergelijke ontwikkeling zouden reageren’, zegt Wim van Kranen, commercieel directeur bij Safandarley Lochem.
Verder vertelt Van Kranen over de nieuwe E-Brake Ultra die op de Euroblech als wereldpremière werd gepresenteerd. ‘Op de afgelopen Technishow lieten we een sneak preview zien. Deze nieuwe kantbank heeft een nieuw strakker uiterlijk en is voorzien van een nieuwe besturing. De naam Ultra komt van het gegeven dat deze machine nu naast de 50, 80 en 100 tons ook als 130 tons (3 én 4 meter) wordt aangeboden met een 3D-achteraanslag. Vanwege de toegenomen eisen van de afnemers hebben we besloten om op deze machinelijn standaard aan te beiden met CNC-bombering.’
Naast deze nieuw E-Brake presenteerde de Lochemse producent ook een nieuwe H-Brake hybride 110 tons en 170 tons met een verfijnde aandrijving en zonder grote olietank. In deze nieuwe lijn is de olie ondergebracht in een kleine tank direct aan de perscilinders. Deze tank heeft slechts negen liter olie bij de 110 tons uitvoering. De hybride aandrijving kenmerkt zich door een lager energieverbruik, en er is zeer weinig olie in omloop aldus Van Kranen.
‘De Duitse producent is groot in logistieke oplossingen voor buis en plaat. Concreet gezegd maken ze opslag-, aan- en afvoersystemen voor plaatmateriaal en buisproducten. Remmert was twintig jaar systeemleverancier van Bystronic, tot twee jaar geleden het Zwitserse concern in handen kwam van een andere investeringsmaatschappij, die een jaar later FMG overnam, ook een producent van aan- en afvoersystemen. Hierdoor is de relatie met Bystronic flink afgekoeld’, zegt Laar.
‘Maar’, zegt de Benelux salesmanager, ‘wij leveren onze systemen aan alle grote producenten van plaatbewerkingsmachines, aan Trumpf maar ook nog steeds aan Bystroninc. Mazak gebruikt ons opslagsysteem Laserflex 4.0 bij hun Mazak 6 kW fiberlaser. Zo’n Laserflex 4.0 hebben we twee weken geleden ook opgeleverd aan het Nederlandse Interfocos voor de aan- en afvoer van het plaatmateriaal naar twee fiberlasersnijmachines. Daar hebben we ook een conveyor-transportsysteem geleverd voor het transpoort naar de twee lasersnijmachines en het transport naar de LVD-kantbanken. Wij zijn de kameleon in de markt’, beweert Laar.
In de stand van Bystronic spreken we Marius van der Hoeven, directeur Bystronic Benelux. Hij vertelt dat de relatie met Remmert niet zoveel is veranderd. Met de aankoop van FMG hebben we wel een partij in onze gelederen die een integrale oplossing heeft voor sorteersystemen, de BySort. Dit was ook op de stand te zien in de volledig automatische productiecel. ‘Deze cel is nog een prototype. Ik verwacht dat deze midden 2017 kan worden uitgeleverd.’ De productiecel bestaat uit een snijcentrum ByStar Fiber 3015 Fiber 6 kW, een handlingsysteem bestaande uit de nieuwe ByTrans Cross 3015, de By Sort 4.0 en de Tower Storage en een laadstation naar de zevenassige gerobotiseerde (Kuka) Bending Cell (nieuw) buigcel met een Xpert 150 kantbank. De cel is specifiek voor het mensloos compleetbewerken van plaatmateriaal van 3 bij 1,5 meter tot maximaal 25 mm dik met een maximaal productgewicht van 270 kg’, vertelt Van der Hoeven.
Evenals twee jaar geleden komt het zwenkbuigen steeds meer onder de aandacht. Met de zwengbuigmachine kunnen zonder menselijke interventie zeer complexe producten worden gebogen. Het buigen gebeurt rond een buiglijst en door het omhoog én omlaag buigen kunnen complexere producten met positieve en negatieve hoeken worden gebogen.
‘Met de Industrial kan tot 3,2 meter, 6 mm dik plaatmateriaal worden gebogen. De machine is uit te breiden met een aan-, afvoer- en positioneerunit waardoor er geheel manloos kan worden geproduceerd’, vertelt Pleiter.
De Industrial is leverbaar in twee versies, met een werkbreedte van 4.000 mm en 5 mm capaciteit in staal en een 3.200 mm versie die tot 6 mm staalplaat buigt. De overgedimensioneerde dubbele aandrijvingen van de bovenbalk en buigbalk waarborgen een nauwkeurige en snelle productie. De grote daglicht opening van 650 mm biedt de mogelijkheid tot het gebruik van zeer hoge gereedschappen waardoor probleemloos grote en hoge producten geproduceerd kunnen worden.
De Industrial is voorzien van twee beeldschermen, een aan de achterzijde voor het compleet zwenkbuigen een beeldscherm aan de voorzijde voor het snel en eenvoudig buigen. De nieuwe zwenkbuiger werkt met zuinige en snelle servomotoren en heeft hydraulische gereedschapsklemming. ‘Deze zwenkbuiger is leverbaar vanaf medio 2017′, vertelt Pleiter.
Verder werk Schröder op dit moment aan de ontwikkeling van een Powerbend Industrial voor plaatafmetingen van 4 meter en 5 mm dik. Deze machine is naar verwachting eind 2017 leverbaar.
Wel is duidelijk dat de nieuwe Pressmaster 150 tons plooibank is herontworpen in nieuwe kleuren en voorzien van de nieuwste full touchscreen 2D/3D CNC-besturing met automatische plooivolgordebepaling. ‘De nieuwe plooibank vraagt bij stilstand 30 procent minder energie dan de oudere versies. Het lijkt logisch, maar dat verkrijgen we door de servomotoren in stilstand niet op volle toeren te laten draaien’, vertelt Christian Lahousse, product en area sales manager bij Haco.
Verder heeft de Pressmaster een achteraanslagsysteem, standaard grote daglichtopening, plek voor een ruime gereedschapskeuze en uitbreidingsmogelijkheden naar tandem-, tridem en robotopstelling.
De volgende Euroblech is van 23-27 oktober 2018
Tot ziens in 2018.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…