Als 3D-printen doorbreekt in de fabriek, zul je daar de kwaliteit moeten gaan controleren. Daar heeft X-Ray Engineering uit Gent een geautomatiseerd systeem voor ontwikkeld, dat eveneens inzetbaar is voor bijvoorbeeld lasnaadcontrole of het controleren van gietstukken. De cel is samen met RoboVision ontwikkeld. Dat werd vorige week duidelijk op de vakbeurs RapidPro, op de stand van RoboVision.
Bert Masschaele, ceo van X-Ray Engineering, had RapidPro uitgekozen om de kwaliteitscontrole cel op de Nederlandse markt te introduceren, maar de inzetbaarheid is veel breder dan alleen het controleren van additive manufacturing delen.
‘We kunnen met de röntgenstralen ook lasnaden controleren. Of gietstukken op holtes en scheuren’, legt de Vlaamse ondernemer uit.
Als het om 3D-geprinte stukken gaat, kun je denken aan controle van de laagopbouw maar ook of in een matrijsinzetstuk wel alle koelkanalen open zijn.
Vergelijking CAD-model
De cel bestaat uit een robot met visionsysteem, een röntgenbuis en intelligente software. De robot neemt het werkstuk op, positioneert en draait het in de röntgenstraal zodat er van alle kanten röntgenfoto’s genomen worden en plaatst het afhankelijk van de meetresultaten bij de goedkeur of afkeur. Het systeem meet des te nauwkeuriger naarmate de werkstukken kleiner zijn.
Bert Masschaele: ‘De nauwkeurigheid hangt af van de diameter. Deze moet je door 1.000 delen om de nauwkeurigheid te bepalen. Maximaal komen we tot 1 micrometer resolutie.’ Vooral het feit dat röntgenstralen door de meeste materialen heen kijken biedt grote voordelen. Daardoor kan XRE inwendig in componenten kijken en deze beelden direct vergelijken met het CAD-model zoals het werkstuk bedoeld is. XRE heeft hiervoor software ontwikkeld die alle 2D-beelden van de röntgencamera, genomen terwijl de robot het stuk roteert, samenvoegt tot een 3D-beeld. De enige beperking is dat het materiaal röntgenstralen moet doorlaten.
‘Veel non ferro metalen, composieten, kunststoffen en dergelijke gaan heel goed. Tot 80 mm dik kunnen we meten. Staal kan wel, maar tot maximaal 1 centimeter. Dikker lukt niet.’
De cel zoals die op RapidPro werd getoond, is ontwikkeld samen met RoboVision. Door een robot in te zetten, kan het meten met röntgenstralen voor medewerkers op een veilige manier gebeuren en is er geen mensinzet nodig voor de kwaliteitscontrole. Bert Masschaele merkt dat de interesse voor röntgendetectie groeit. XRE bouwt al langere tijd klantspecifieke systemen. De samenwerking met RoboVision zorgt nu voor de stroomversnelling.