Van groot tot klein: voor Rösler Oberflächetechnik maakt het eigenlijk niks uit. De Duitse machinebouwer bouwt machines om de meest uiteenlopende onderdelen te slijpen en te polijsten of te stralen. Men ziet wel verschuivingen qua technologie die klanten kiezen. Eén van deze verschuivingen is bijvoorbeeld richting het drag finishen voor het afbramen en in hetzelfde proces spiegelglad polijsten van hoogwaardige componenten. De bewerking ontleent zijn naam aan het feit dat de werkstukken, bevestigd aan vier roterende werkstations, door de slijp- of polijstpasta worden gesleept. Eén van de voordelen van het proces is dat je de oppervlaktenauwkeurigheid goed kunt instellen; tot een Ra-waarde van 0,06 µm is realiseerbaar. Vandaar dat de technologie vaak wordt ingezet bij het nabewerken van bijvoorbeeld onderdelen voor medische toepassingen of voor de lucht- en ruimtevaart. Afhankelijk van de grootste van de werkstukken, kunnen meerdere onderdelen tegelijk worden bewerkt.
De echte noviteit die Rösler onlangs op de EMO heeft gepresenteerd, is de Multi-Tumbler. Deze straalinstallatie is breed inzetbaar; niet alleen voor verspaande werkstukken, maar ook voor stans en gietdelen. Het bijzondere aan de installatie is de nieuwe straaltrommel, die een piramidevormige bodem heeft en helemaal spleetvrij is. Hierdoor wordt voorkomen dat kleine onderdelen in de trommel vast komen te zitten. De minimale grootte waarvoor de Multi-Tumbler geschikt is, bedraagt 2,5 mm. Er kunnen delen van maximaal 600 mm groot in. De trommel is tijdens het stralen volledig afgesloten, zodat geen straalmiddel naar buiten kan komen. Per batch kan maximaal 2.350 kilogram aan product geladen worden. De eerste machine is verkocht aan het Belgische Galvametaux in Ampsin.
Energiebesparing is een thema dat komende jaren meer en meer aan bod zal komen in de machinebouw. Rösler heeft met de straalturbines van Rutten hier een efficiënte oplossing voor in huis. Deze is nu ook als retrofit beschikbaar. Rösler heeft hiervoor een nieuw bedrijf opgericht, TuneUp, dat zich toelegt op het retrofitten van oudere straalinstallaties. Een recent voorbeeld is het vervangen van 32 turbines in de straalinstallatie van SSAB EMEA in Oxelösund. Hier produceert het Zweede staalbedrijf Hardox plaatmateriaal. Voor het gloeien wordt het plaatwerk gestraald. Rösler TuneUp heeft de 32 oude turbines vervangen door Rutten Long Life Straalturbines (Gamma-Y uitvoering). Deze hebben niet alleen een tot vijftien keer langere levensduur, maar verbruiken daarnaast zo’n 25 procent minder energie per jaar.
Dit is te danken aan de efficiëntere luchtstromen door het speciale ontwerp van de turbine, waardoor de Rutten-turbines bij hetzelfde toerental een hogere snelheid van het straalmiddel bereiken en daardoor een beter resultaat met minder straalmiddel in kortere tijd. Hetzelfde heeft Rösler gedaan bij een Duitse gieterij, Heunisch Guss, waar een bestaande straalcabine is ‘geretrofit’.
Ook hier is de energiebesparing groot. De totale kosten van zo’n retrofit bedragen 30 tot 35 procent van de investering die gemoeid gaat met een nieuwe straalinstallatie. Volgens Rösler betekent dit een terugverdientijd van de retrofit van twee tot drie jaar.
De laatste PMI-gegevens lieten een verdere teruggang zien in de Nederlandse industriële sector. De matte…
Het Cybersecuritybeeld Nederland 2024 (CSBN 2024) biedt een beeld van de steeds complexer wordende digitale…
De klimaatdoelen raken uit het zicht. Dat meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in…
Efficiënt, voordelig en duurzaam: zo goed als nieuwe demonstratiemachines met de modernste technologie tegen aantrekkelijke…
Het metaalbedrijf Wil Waelbers Design (WWD), gevestigd in Nederweert, is failliet verklaard. WWD was gespecialiseerd…
De producenten in de industrie waren in oktober negatiever dan in september. Het vertrouwen ging…