Rotterdam is met Rotterdam Centraal en de Markthal de grote ‘winnaar’ van de Nederlandse Bouwprijs 2015 geworden. Rotterdam Centraal won de Bouwprijs in de categorie ‘Gebouwen’ en de kabelnetgevels van de vorig jaar in gebruik genomen Markthal sleepte de Nederlandse Bouwprijs in de categorie Bouwmaterialen en -systemen in de wacht.
De prijzen werden maandag 9 februari uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw. In de categorie Civiele Kunstwerken ging de Stadsbrug De Oversteek in Nijmegen er met de prijs vandoor. De transformatie van Rotterdam CS staat volgens de jury al lange tijd symbool voor optimale kwaliteit. Een enorm contrast met wat het was. Terwijl het zijn functie behield, werd het sombere gebouw met ‘enge tunneltjes’ veranderd in een speels, veilig en uiterst aantrekkelijk gebouw. Juryvoorzitter Anke van Hal: ‘De mooiste entree die een stad zich kan wensen. Met oog voor historie en op alle juryfacetten scorend.’ Volgens het juryrapport maken een uiterst complexe opgave en een lean bouwproces het razend interessant. Rotterdam CS is ingezonden door Team CS (een samenwerking tussen Benthem Crouwel Architects, MVSA Meyer en Van Schooten Architecten en West 8).
Kabelnetgevels Markthal
De Markthal is een architectonisch icoon nabij Station Blaak in Rotterdam. Aan beide kopse kanten van het boogvormige gebouw bevinden zich de grootste kabelnetgevels van Europa. De gevels zijn verdeeld in 26 verticale en 22 horizontale gegalvaniseerde staalkabels. Een intelligent ontworpen systeem en de integratie van constructie en architectuur tonen volgens de jury lef. De constructies die inzender Octatube ontwerpt zijn, zo schrijft de jury, fascinerend. De durf en lef om radicale oplossingen uit te voeren, laten volgens de jury de meeste vooruitgang voor de bouw zien. Een innovatieve gevel, transparant en rank voor een bijzonder gebouw met minimaal materiaalgebruik. Van Hal tijdens de uitreiking: ‘Daarbij zet Octatube met deze kabelnetgevels Nederland als kennisland internationaal op de kaart.’ Nijmegen wilde méér dan alleen een nieuwe brug over de Waal. De stad wilde een brug als onderdeel van stad en landschap, een brug die ruimtelijke kwaliteit toevoegt. De jury vindt deze inzending in alle opzichten, zowel bouw- als verkeerskundig, een lust voor het oog en procesmatig bijzonder interessant. Er is een uitdagende benadering van marktpartijen toegepast, van bouwen én beheren; binnen tijd en budget. De Oversteek is een mooie en doordachte brug die meer is dan alleen een brug. Volgens de jury komt hier alles samen: hoge kwaliteit, rekening houdend met belangen van alle stakeholders, respect voor historie, esthetiek, hanteren complexiteit, BIM, zachte factoren, technieken en duurzaamheid. De stadsbrug is ingezonden door gemeente Nijmegen en Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen.