Metaal-werknemers uit de omgeving van Rotterdam en Eindhoven geven vandaag een duidelijk signaal aan de werkgevers. In het Maasgebouw in Rotterdam en het Beursgebouw in Eindhoven verzamelden zich vanmorgen in totaal ruim 2.200 stakers.
De door hun werkgevers voorgestelde verslechteringen en een nullijn, voor ongeveer een half miljoen werknemers, moeten van tafel. Tot deze staking werden ze opgeroepen door FNV Metaal, CNV Vakmensen, de Unie en VHP2. ‘Dit is nog maar het begin, vanaf maandag beginnen we verspreid over het land met estafettestakingen’, zeggen CNV-onderhandelaars Peter de Jong (metalektro) en Marco Hietkamp (metaaltechniek).
‘De mensen zijn gemotiveerd, de sfeer is goed”, merkt Peter de Jong, die in Eindhoven aanwezig is. In zijn speech deed hij een beroep op de solidariteit onder de metaalwerknemers (150.000 in de metalektro, 330.000 in de metaaltechniek). “Er zijn op dit moment ook werknemers die wel willen staken, maar dat niet kunnen omdat het op dit moment slecht gaat in het bedrijf. Wij staan hier ook voor hen. De verslechteringen moeten van tafel, we moeten juist investeren in de toekomst.” Het leverde hem een staande ovatie op. Onder de actievoerders zijn werknemers van onder meer: DAF, Imtech, VDL Nedcar, Cofely, Croon, Koni, Damen en Nedstaal.
FNV Metaal, CNV Vakmensen, De Unie en VHP2 organiseerden in juni de eerste landelijke actiedag in de metaal nadat de onderhandelingen voor de klein- en grootmetaal stukliepen in juni. De stakingen vandaag in Rotterdam en Eindhoven zijn tevens de aftrap voor estafetteacties en stakingen in de metaal in verschillende regio’s, branches en concerns op de komende maandagen en vrijdagen.
Stakingen gaan door
Jacqie van Stigt en Jos Brocken, bestuurders FNV Metaal: ‘De opkomst is weer boven verwachting goed. Een krachtig signaal, want de werknemers zijn erg boos. Zij gaan net zo lang door met staken tot de werkgevers over de brug komen met fatsoenlijke afspraken, waarbij ze invloed houden op hun werktijden en met een normale loonsverhoging. Maandag zijn er stakingen en acties in het Noorden met ongeveer vierhonderd actievoerders, onder andere bij de scheepswerven. In Den Bosch gaan dan ongeveer 250 mensen staken en ook in Nijmegen wordt gestaakt. De vrijdag erna zullen er in andere plaatsen en regio’s stakingen zijn.’
Loonsverhoging
Metaalwerknemers in Rotterdam en Eindhoven werden onder andere toegesproken door FNV Bondgenotenvoorzitter Ellen Dekkers en FNV cao-coördinator Mariëtte Patijn. Zij spraken klare taal: ‘Dit kabinet heeft op Prinsjesdag weer een bak aan bezuinigingen over ons heen gegooid. De koopkracht gaat daardoor al vijf jaar fors achteruit. Maar dat is ook omdat de werkgevers niet bereid zijn een fatsoenlijk loon te betalen. De werknemers in de metaal hebben recht op een normale loonsverhoging. Dus die moet er ook komen.’
Stakende bedrijven
Werknemers van onder andere de volgende bedrijven staakten vandaag in Eindhoven en Rotterdam: DAF, VDL Nedcar, Cox Geelen, Kuhn, Nyrstar, Chromalloy, Tata Steel Service Center Maastricht, Nedzink, Caradon Stelrad, Heerema, Brusch, Cofely, Imtech , Hollandia, Keppel Verolme, Lely, Croon, Snijders Electro, Koni, Damen, Nedstaal, FN Steel, IHC Merwede, Gamko, TTD en tal van andere bedrijven.
Estafetteacties
De stakingen en acties gaan de komende weken op maan- en vrijdagen verder zolang er geen beweging komt van werkgevers. Maandag 23 september zijn er onder andere acties in de regio Groningen/Hoogezand/Sappermeer, Bunschoten/Hilversum, Nijmegen en Den Bosch/Drunen.