Actueel

SafanDarley ziet de verkoop in Amerika sterk groeien

SafanDarley ziet de verkoop in de Verenigde Staten exponentieel groeien sinds dat land haar America-first strategie uitvoert en productie terughaalt uit China. ‘Zonder automatisering is dat onmogelijk, ook omdat de mensen ontbreken’, stelt de Nederlandse machinebouwer.

Foto: Jerom Rozendaal

Kantbankenbouwer SafanDarley exporteert zo’n dertig machines op jaarbasis naar de Verenigde Staten. Het bedrijf is al decennialang actief op de Amerikaanse markt. Eerst leverde het nog onder andere merknamen, zoals Finpower, en in 2016 heeft het een eigen kantoor geopend. Na een zekere groei de eerste jaren, steeg de verkoop de voorbije jaren sterk. Het zijn vooral de geautomatiseerde systemen die verscheept worden naar de verenigde Staten waar het Nederlandse bedrijf inmiddels dertien medewerkers heeft.         

Geautomatiseerde mini cell

Een gerobotiseerde kantmachine die goed verkoopt, is bijvoorbeeld de mini cell. Volgens Pieter Nafzger, product support engineer van het bedrijf, die regelmatig in de VS verblijft, is het niet alleen de protectionistische politiek die een boom betekent voor de metaalindustrie aldaar. ‘Ook is er veel geïnvesteerd in de metaalproductie, in de metaalovens. Hierdoor is de kwaliteit van de grondstof sterk toegenomen en de concurrentiepositie ten opzichte van China verbeterd.’ 

Voor deze kantbank met robotbelading ziet de machinebouwer ook veel potentieel in ons land. ‘Met deze machine is het ook interessant om kleinere series te produceren’, vertelt Pieter Nafzger, die aangeeft dat de machinebouwer de laatste twee, drie jaar veel investeert in software ontwikkeling om zo het programmeren eenvoudiger te maken voor mensen zonder vooropleiding. 

Metaal Dagen

Het potentieel op de Nederlandse markt was ook de reden om de machine mee te nemen naar De Nederlandse Metaal Dagen in Den Bosch. Ondanks de sterke drang naar automatisering in de maakindustrie waar een schreeuwend tekort aan geschoolde mensen heerst, merkt Nafzger op dat het gros van de in de Benelux verkochte machines nog de conventionele CNC-machines zijn zonder automatische belading.

De mini cell stond op de beurs in Den Bosch te blinken samen met AGV’s van Kumatech, leverancier voor geautomatiseerde intern vervoersmogelijkheden. Door het bieden van een geautomatiseerde totaaloplossing wilden de bedrijven de mogelijkheden van automatisering tonen. De AGV’s zorgen voor het uitladen van de kantbank en de bevoorrading van de robot waardoor de combinatie 24 uur autonoom kan werken. De combinatie, waarmee het werk van drie mensen overgenomen kan worden, kan zich in drie jaar terug verdienen.

Tags:
De redactie

Recent Posts

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

19 uur ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

21 uur ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

22 uur ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

22 uur ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

23 uur ago

Zesde FD Gazelle Award voor ConstruSteel

Softwarebedrijf ConstruSteel behoort in 2024 wederom tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland en daarom…

23 uur ago