Safety Event 2018: Niemand wil een ongeval

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De Inspectie SZW verwacht dat in 2017 het aantal ernstige arbeidsongevallen weer hoger ligt dan het jaar daarvoor. In 2016 ging het om 2.459 geregistreerde ernstige ongevallen en kwamen zoals de Inspectie het formuleert 70 werknemers ’s avonds niet meer thuis. Maar hoe krijg je alle risico’s in beeld? En wat zijn de juridische gevolgen als het misgaat?

Wie wil weten of hij of zij alle arbeidsrisico’s in het eigen bedrijf in het vizier heeft en de juiste maatregelen heeft genomen, kan de zelfinspectietool Arbo op Orde op www.zelfinspectie.nl gebruiken. Dat lijkt op basis van de cijfers en verwachtingen geen overbodige luxe. Marc Kuipers, Inspecteur-generaal van de Inspectie SZW zei daar eerder over: ‘Te vaak gaan er zaken verkeerd omdat verzuimd wordt de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen. Of omdat de productie voor ging. Soms door onwetendheid. Of door werkgevers die onvoldoende op de hoogte zijn van de wettelijke voorschriften.’

Nu zijn dat er nogal wat – die wettelijke voorschriften. Ook als het gaat om machineveiligheid. Niet ten onrechte: pakweg 16 procent van de ernstige arbeidsongevallen in 2016 kwam door ‘contact met bewegende delen van een machine’ en 28 procent door ‘een bewegend object’, zoals dat in het inspectiejargon heet. 

Safety Event

Hoe het zit met het op een rijtje zetten van de risico’s en hoe het zit met aansprakelijkheid is daarom het thema van het Safety Event op 8 mei aanstaande in het Evoluon in Eindhoven. Het programma van de alweer negende editie bestaat uit een serie plenaire lezingen in de ochtend en parallelsessies met verdieping in de middag. Bezoekers kunnen ook in de aanloop naar het evenement hun eigen specifieke vragen inbrengen. Een team van experts zal die gedurende dag tijdens een speciale ochtend- en middagsessie behandelen. Bovendien zijn verschillende leveranciers en instanties aanwezig die de bezoeker met raad en daad kunnen bijstaan. De toegangsprijs bedraagt 150 euro. 

  

In kaart brengen van risico’s 

Voor machinebouwers wordt in een van de ochtendsessies uitgebreid ingegaan op het in kaart brengen van de risico’s onder de noemer: ‘Zin en onzin van een risicobeoordeling van een machine’. Want het is voor techneuten vaak lastig om een risicobeoordeling van een machine op te stellen. Ze zijn gewend om zaken tot achter de komma uit te rekenen. Het inschatten van risico’s wordt meestal vaag en subjectief gevonden. Maar wat is nu eigenlijk het doel van een risicobeoordeling en hoe stel je een goede risicobeoordeling op? 

  

Henrie Verwey (Verwey Safety Services) zal die vragen beantwoorden. Hij neemt ook deel aan een afrondende paneldiscussie over hoe ver je nu eigenlijk moet gaan met de risicobeoordeling van machines. Het onderwerp zal worden ingeleid door Henk de Witte van Inspectie SZW. Ook de relatie met geldende wetgeving en normen komt aan bod en de vraag of je kan ontwerpen zonder een risicobeoordeling. 

Recht op gezond en veilig werk 

Bij de presentatie van het Jaarplan 2018 van de Inspectie SZW, zei Kuipers het volgende: ‘We leven in een welvarend land waar iedereen recht heeft op gezond, veilig en eerlijk werk. Met zo min mogelijk gezondheid- en veiligheidsrisico’s. En waar werkgevers en werknemers elkaar met respect en waardering behandelen. Niet wanneer het even uitkomt of toevallig in de planning past. Gewoon, omdat het zo hoort.’ Want zoals hij ook zegt: ‘Niemand zit te wachten op een ongeval met alle emotionele, persoonlijke en financiële gevolgen van dien.’ 

Kijk voor meer informatie op www.engineersonline.nl/events/safety-event