Safety Event wijst de weg naar de toekomst van machineveiligheid

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Op 27 november 2024 staat 1931 Congrescentrum Den Bosch voor de veertiende keer in het teken van machineveiligheid. Aan de horizon gloort de nieuwe Machineverordening 2023/1230. Wachten tot 20 januari 2027 –wanneer het woord van de verordening wet wordt– verdient geen aanbeveling. Maar hoe vertaalt de impact van de verordening zich in de praktijk? Ook technologie leunt niet achterover. Wordt bijvoorbeeld de veiligheidsbesturing virtueel? Kan AI al veilig programmeren? Hoe houden we het ‘cyber-secure’?

Tags:

Het Engineering Event Safety staat met een programma voor professional door professionals wederom midden in de praktijk van vandaag. Met vertrouwde ingrediënten als de safety doctors bij wie iedere deelnemer in een rondetafelsessie advies op maat kan krijgen over veiligheidsgerelateerde issues. Elk van de safety doctors, die deze editie meewerken, brengt daarbij zijn eigen expertise in. Zo kan je bij Vladimir Dragosavic (Euchner) terecht op het gebied van (het voorkomen van) manipulatie van veiligheidssystemen, kan Nick de With (Fusacon) je alles vertellen over SIL en PL in veiligheidsland en kan Ruud Dofferhoff (Siemens) je tips geven hoe je als fabrikant de overgang naar de nieuwe Machineverordening kan aanpakken.

Implementatie bij Vanderlande

Het plenaire programma omvat een viertal lezingen, onder andere van Chris van der Heijden, Design Safety Improvement Manager bij Vanderlande Industries. Hij vertelt over de implementatie bij Vanderlande Veghel van de verordening (EU) 2023/1230 betreffende machines. De komst van deze verordening vereist dat een fabrikant zijn producten opnieuw aan een conformiteitsbeoordeling onderwerpt voor zover er sprake is van nieuwe / veranderde essentiële veiligheids- en gezondheidseisen. Vanderlande is fabrikant van logistieke systemen oftewel samengestelde machines en heeft daarom veel met de Europese regelgeving rondom machines te maken.
Na een korte introductie met daarin onder andere de aanleiding voor de nieuwe verordening gaat hij in op de stappen die bij Vanderlande Industries gedefinieerd zijn. Zeven stappen zullen worden doorlopen, waarbij wordt gekeken naar de meest significante gewijzigde en nieuwe eisen die relevant zijn voor Vanderlande. Hierbij wordt ook naar de tijdlijn gekeken.
Per stap wordt uitgelegd wat gedaan is of nog gedaan of verwacht kan worden. Daarbij worden voorbeelden getoond van de aanpak die mogelijk ook voor andere fabrikanten of importeurs tot voorbeeld kan dienen.

Cybersecurity

Rob Hulsebos, ICS security engineer (Forescout) vertelt over de nieuwe wettelijke eisen aan cybersecurity van producten en organisaties. De NIS2, ingaand in 2025, is van toepassing op bepaalde soorten bedrijven uit de maakindustrie. En producten met een netwerkaansluiting moeten voldoen aan de RED- (2025) of CRA-wetten (2027). Gekoppeld aan de CE-markering, moet op gebied van cybersecurity heel wat gedaan worden om aan eisen te voldoen, en dat ook nog gedurende de verwachte levensduur van het product. Voor veel organisaties zal dit een forse stap zijn, reden om er op tijd mee te beginnen. Rob laat zien wat er moet gebeuren en waar je (snel) stappen kan maken.

Learnshops

In twee parallelsessies van een klein uur kan je kiezen uit een aantal learnshops, een soort van mini-trainingen. Paul Hoogerkamp (MECID) kan je haarfijn vertellen of de Machineverordening eigenlijk wel van toepassing is voor jou. Ben je fabrikant als je thuis voor jezelf een ‘machine’ bouwt? En als je een ‘machine’ samenstelt is het dan ook meteen een ‘samenstel’ dat moet worden voorzien van CE-markering? Is een niet-voltooide machine wel- of niet voltooid? Als een niet(-)voltooide machine wordt ingebouwd moet dan het totaal ook als ‘voltooid’ worden beschouwd?
Verhitte discussies inzake fabrikantschap, samenstel of niet-voltooide machine kunnen meestal worden vermeden door het op de juiste wijze lezen van de juridische teksten en de interpretatie(s) bij de toelichting(en). Hoewel er nog ‘grijze gebieden’ zijn, wordt met praktische voorbeelden ingegaan op de genoemde punten om te zorgen dat die juridische teksten door technici correct worden geïnterpreteerd.

Virtuele SIL3 safety-besturingen

Tim van Heijst (Extend Smart Coding) zoomt in zijn learnshop in op virtuele safety-besturingen, waarmee het mogelijk is om SIL3 gecertificeerde safety-applicaties uit te voeren op ‘niet-gecertificeerde’ hardware. Functionele veiligheid gaat over actieve veiligheidssystemen die automatisch ingrijpen bij onveilige situaties. Vaak worden hierbij Safety PLC’s of slimme safety-controllers gebruikt met alle voorwaarden. De hardware componenten met bijbehorende logica moeten worden beheerd en beveiligd en de systemen moeten altijd up-to-date zijn. Een bijkomend probleem is dat hardware-componenten soms lastig verkrijgbaar zijn, of nieuwe versies niet altijd compatibel zijn. Virtuele safety-besturingen zijn dan een mogelijk oplossing. Maar wat is dat nu precies, hoe werkt het en waarom kiest Audi gekozen voor deze oplossing?

Functionele veiligheid

Gerald van Engeland, Senior consultant en trainer bij Kader Technical Safety praat je in zijn learnshop bij over functionele veiligheid. De SIL- en PL-normen zijn vernieuwd en we bereiden ons voor op de overgang van de huidige Machinerichtlijn naar de Machineverordening. Voldoende tijd nemen voor het ontwerptraject van een machine is van groot belang, maar in de praktijk ontbreekt het daar vaak aan. Veel bedrijven worstelen met verificatie en validatie van het besturingssysteem, wat zonder gedegen kennis van SIL of PL nog steeds niet mogelijk is. In de learnshop komen een aantal praktische voorbeelden aan de orde uit het nieuwe boek: ‘SIL en PL in de machinebouw, een geactualiseerde kijk op functionele veiligheid’.

Meld je aan

Interesse om deel te nemen aan het Engineering Event Safety op 27 november 2024 in 1931 Congrescentrum Den Bosch? Ga dan naar www.safetyevent.nl en meld je aan.

www.safetyevent.nl

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *