Sandvik Coromant belooft 30 procent langere standtijd bij draaien van staal

Sandvik heeft voor het draaien van staal een nieuw type gereedschap ontwikkeld, dat zowel een nieuw type hardmetaal bevat, als andere snijkanten en betere coatings. De gereedschappenproducent belooft 30 procent langere standtijden. Dat is een ervaring uit meer dan zeshonderd testen bij klanten, vertelt Ina Terwey van Sandvik Coromant.

GC 4325 was dit jaar hét nieuws op de EMO-stand van Sandvik-Coromant. Dit is de nieuwe wisselplaat voor draaigereedschappen voor het bewerken van staal voor ISO P25 applicaties. ‘Het is een compleet nieuw gereedschap, waarin we alles hebben geoptimaliseerd’, zegt Terwey, specialist snijmaterialenontwikkeling bij de Duitse vestiging van het bedrijf. Met alles bedoelt ze dat gestart wordt met een nieuw hardmetaalsubstraat, waaraan extra kobalt is toegevoegd. Daaroverheen komt een nieuw type coating.

Drie coatings

Eigenlijk gaat het om drie coatings. Direct op het hardmetaalsubstraat brengt Sandvik een MT-TiCN coating aan. Deze is extra hard en zorgt ervoor dat de hardmetaaldeeltjes niet uitbreken. Daar komen een alumi-niumoxidelaag en als derde nog de gele titaannitride coating overheen. Eén van de innovaties zit in de middelste coating; de aluminiumoxidelaag. Normaal gesproken zijn de kristallen willekeurig georiënteerd, maar Sandvik slaagt erin om deze kristallen in dezelfde richting te oriënteren. ‘Daardoor kunnen we een zeer dichte ‘verpakking’ maken’, verduidelijkt de R&D-medewerkster. De kristallen liggen dichter tegen elkaar aan, georiënteerd in de richting van de snijzone. Dit draagt wezenlijk bij aan de langere standtijd van het gereedschap.

De derde innovatie is een betere preparatie van de snijkanten. Deze ligt volgens Terwey zeker zo’n 30 procent hoger dan bij de huidige beitelplaatjes voor staal. Dit is geen laborato-riumgegeven, maar zijn feiten gebaseerd op meer dan zeshonderd testen die klanten van Sandvik Coromant wereldwijd hebben uitgevoerd. Deze langere standtijd is te danken aan een betere temperatuurbestendigheid, waardoor tevens hogere snijsnelheden haalbaar zijn.

Andere gereedschappen

Vooralsnog levert Sandvik Coromant de GC 4325 alleen voor het draaien van staal. ‘De technologie heeft het echter in zich om ook toegepast te worden bij gereedschappen voor andere bewerkingen en andere materialen’, denkt Terwey. ‘Je mag de technologie daarom in de toekomst ook in andere gereedschappen verwachten.’ Doordat met name de laagopbouw van het hardmetaal is gepatenteerd, denkt men hiermee een voorsprong te nemen. GC 4325 is overigens met name geschikt voor het draaien van staal onder middelzware omstandigheden. Voor het zwaardere werk blijft GC 4235 het betere alternatief. Terwey verwacht daarom niet dat het nieuwe gereedschap de bestaande wisselplaten volledig zal gaan verdringen. ‘De andere typen gereedschap blijven we ook nodig houden.’