Categories: Actueel

Schaarste en prijsverhogingen staal op komst

De Nijmeegse staalleverancier stelt dit in haar maandelijkse nieuwsservice ‘Het Staaljournaal’ van 11 augustus 2016. Begin augustus maakte de EU-Commissie bekend de voorlopige anti-dumping heffing op koudgewalst staal uit China en Rusland , die in februari werd opgelegd, definitief te maken. Dit zelfs met terugwerkende kracht vanaf eind 2015. De heffing varieert van ca. 20-22 procent (China) en van 19-36 procent (Rusland). Tegelijkertijd lopen er nog andere onderzoeken waarvan men ook verwacht dat die tot importheffing zullen gaan leiden. Wat betreft de hoogte van de heffing neemt Europa een bescheiden positie in. Zo heft de VS 61 procent op warmgewalst staal uit Korea en liefst 266 procent op koudgewalste rollen uit China.

Orderboeken vol

De effecten van de ingestelde heffing zullen binnen de EU de behoorlijk zijn alhoewel mogelijk pas merkbaar gedurende de laatste maanden van 2016. Veel verbruikers, handelaren en servicecenters, die voorheen grote hoeveelheden materiaal uit Azië en Rusland betrokken hebben, zijn nu gedwongen binnen de EU te gaan kopen. Die situatie heeft ertoe geleid, dat diverse Europese fabrieken nu al hun orderboeken voor het vierde kwartaal vol hebben en deels al uit de markt zijn gegaan. Het effect daarvan is, dat de prijsverhogingen van dit voorjaar in stand zijn gebleven, met weliswaar even een zeer lichte dip in juni en begin juli.
Het te verwachten andere gevolg zal nu zijn dat die fabrieken, die nog capaciteiten vrij hebben, opnieuw hogere prijzen voor levering in het 4e kwartaal zullen gaan aankondigen. De marktsituatie lijkt daar rijp voor aangezien er ook vanuit andere werelddelen weinig importmateriaal naar Europa aangevoerd wordt. De volle orderboeken veroorzaken langere levertijden en leiden daardoor mogelijk tot een schaarste van gewalste staalproducten op korte en middellange termijn.

Bij warmgewalste rollen staal is dat nu deels al merkbaar. Zoals een inkoper onlangs tegen ons zei: ‘het gaat me niet meer om de prijs, maar ik heb meer zorgen omtrent de beschikbaarheid’.

Productie in China omlaag

De export belemmerende werking van heffingen op importstaal hebben voor een deel ook tot problemen geleid in China zelf, maar tegelijkertijd zien we begin augustus daar ook een lichte prijsstijging. Dat heeft dan weer als gevolg dat importprijzen van naar Europa ook stabiel zullen blijven of wellicht zelfs stijgend. Tegelijkertijd is er onlangs een rapport van Bloomberg verschenen dat de achilleshiel van de huidige marktsituatie aardig bloot legt. Zij constateert ook het huidige herstel, maar wijst er tevens op dat voor de bovenmatig grote overcapaciteit in de wereldstaalmarkt een structurele oplossing gevonden moet worden wil deze tot een langdurig rustiger prijzensituatie komen.
China beweert hard te werken aan een capaciteitsbeperking onder meer door de fusie van twee grote staalmakers BAO en WUHAN. Ook zouden enkele kleinere fabrieken gesloten zijn of worden. Doel is dit jaar de productiecapaciteit te verlagen met 45 miljoen ton, maar tot nu toe is men nog niet verder dan ca. 20 miljoen ton gekomen.

Mogelijke fusie ThyssenKrupp en Tata

Bovendien zou een prijsverbetering ook weer een uitnodiging kunnen zijn om bestaande fabrieken langer te gaan gebruiken en daarmee zou dan het gestelde doel zeker niet gehaald worden. Binnen Europa kan een mogelijke fusie van ThyssenKrupp Steel met Tata Steel ook tot sluiting van bestaande fabrieken leiden. Maar ook hier is nog een lange weg te gaan, want de productieovercapaciteit in de EU is ca. 35 miljoen ton (ca. 5 x de jaarproductie van Tata Steel IJmuiden v/h de Hoogovens).

Al met al is over het algemeen de verwachting dat de prijzen in de rest van jaar stabiel zullen blijven, maar is men over de ontwikkelingen op langere termijn onzeker vanwege het grote probleem van te grote productiecapaciteiten in relatie tot de werkelijke behoefte aan staal.


Noviostaal geeft per 11 augustus 2016 de volgende indicatie voor de circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:

• Warmgewalste coils: 415 – 430
• Koudgewalste coils: 510 – 535
• Sendzimir verz. coils: 565 – 590
• Kwartoplaat: 510 – 535

Daarmee stabiliseren de circa fabrieksprijzen enigszins. In juli 2016 waren de circa fabrieksstaalprijzen 5 euro per ton lager tot 10 euro per ton hoger.

 

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

3 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

4 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

4 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

4 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

4 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

4 dagen ago