Schade door precisiecorrosie voorkomen met snelle testmethode

ECN heeft daarvoor een snelle testmethode ontwikkeld die na succesvolle toepassing in sectoren als de lucht- en ruimtevaart, high-tech maakindustrie, metaalhandel en de nucleaire sector tijdens de Precisiebeurs in Veldhoven op 3 en 4 december aan specialistische bedrijven en bezoekers wordt gepresenteerd.

Testen

Wereldwijd loopt de schade door corrosie in de miljarden euro’s per jaar. Bedrijven zien hun onderhoudskosten stijgen, moeten installaties en processen stilleggen of lijden schade door vertraging bij de ontwikkeling van nieuwe producten. In de precisie-industrie treden dezelfde corrosieprocessen op, maar zijn de impact en de schade zo mogelijk nog ernstiger. ‘Bij dit soort producten en instrumenten betekent corrosieschade vaak meteen einde verhaal. Daarom is het nog belangrijker om het gebruikte materiaal te testen’, legt Bas van Bree van ECN uit.

Snelle resultaten

ECN is gespecialiseerd in onderzoek naar corrosie en andere faaloorzaken. Terwijl andere onderzoeksbureaus daar soms een half jaar voor nodig hebben, kan ECN al binnen enkele dagen resultaten tonen. In speciale laboratoria worden met ‘state of the art’ apparatuur versneld omstandigheden gesimuleerd en wordt onder hoge druk, temperatuur of met gassen getest hoe corrosiebestendig het materiaal is. Bij een negatieve testuitslag draagt ECN meteen oplossingen aan. ‘We kunnen dit doen omdat we verschillende disciplines binnen ECN kunnen combineren. Zo’n multidisciplinair team varieert van werktuigbouwkundigen en procestechnologen tot materiaalkundigen’, aldus Van Bree.

Uitbreiding

ECN verricht het corrosieonderzoek al voor de top van het Nederlandse bedrijfsleven zoals de high-tech precisie-industrie, vliegtuigbouwers, producenten van onderdelen voor mobiele telefoons, staalfabrieken, buizenleveranciers, energiebedrijven en voor de eigen kernreactor in Petten. Om de Nederlandse precisie-industrie nog beter bij te staan, heeft ECN het materiaalkundig onderzoek onlangs uitgebreid naar zijn locatie op de High Tech Campus in Eindhoven. In die regio zitten veel innovatieve bedrijven in de precisie-industrie die bezig zijn met de ontwikkeling van nieuwe high-tech producten en processen. Zij krijgen hulp bij hun materiaalkeuze doordat ECN kan vaststellen of in een (nieuw) product of proces corrosie zal optreden. Van Bree: ‘Door materialen vooraf goed te testen krijg je inzicht in gedrag tijdens de toepassing. Met de juiste materiaalselectie voorkom je dus schade.’

Op de Precisiebeurs 2013 in Veldhoven, waar 275 specialistische bedrijven en kennisinstellingen aan meedoen en waar ruim 3.000 bezoekers worden verwacht, geven experts van ECN uitleg over de testen en houdt ECN-expert Erik Schuring 3 december een lezing over precisiecorrosie.

www.precisiebeurs.nl/programma/conference-3-december/details

De redactie

Recent Posts

Europese staalmarkt blijft onder druk

De Europese staalmarkt ziet zich geconfronteerd met aanhoudende tegenwind. Door een combinatie van teruglopende vraag,…

20 uur ago

Nieuwe algemeen directeur voor Vereniging High Tech NL

Het bestuur van Vereniging High Tech NL heeft Eric-Mark Huitema aangesteld als nieuwe algemeen directeur.…

21 uur ago

Open Huis Dormac toont transformatie van handelshuis naar full servicepartner

Dit jaar viert Dormac CNC Solutions, technologiepartner voor de Nederlandse verspaning, zijn zeventigjarig bestaan. Het…

21 uur ago

Modernisering machinepark maakt productietoename mogelijk bij metaalafdeling sociaal werkleerbedrijf

De metaalafdeling van EMCO-groep, een sociaal werkleerbedrijf uit Emmen, heeft recent een nieuwe kantbank van…

22 uur ago

Nevi PMI: Verdere teruggang Nederlandse industrie

De laatste PMI-gegevens lieten een verdere teruggang zien in de Nederlandse industriële sector. De matte…

4 dagen ago

Verhoogde digitale dreiging voor ondernemers

Het Cybersecuritybeeld Nederland 2024 (CSBN 2024) biedt een beeld van de steeds complexer wordende digitale…

5 dagen ago