Het Almelose recyclingbedrijf Riwald ligt in de clinch met het ministerie van Veiligheid en Justitie. Riwald heeft een grote opdracht binnengehaald van het Britse leger. Over een periode van drie jaar moeten zo’n 1.000 tanks, amfibievoertuigen, artillerievoertuigen en ander materieel van de British Army worden verschroot.
Riwald heeft daarvoor een wapenvergunning nodig, maar komt daar niet voor in aanmerking. Daarom is bij het ministerie van Veiligheid en Justitie een ontheffing gevraagd voor de wet Wapens en Munitie. Het ministerie weigert die te geven, meldt TC Tubantia.
Raad van State
Deze week staan de advocaten van Riwald en het ministerie van Veiligheid en Justitie tegenover elkaar bij de Raad van State. Het Haagse bestuursorgaan moet zich buigen over de vraag of de weigering van de ontheffing voor een wapenvergunning door het ministerie terecht is.
‘We voldoen aan alle eisen’
Riwald is volgens eigen zeggen het eerste recyclingbedrijf in Nederland dat een ontheffing van de wapenvergunning aanvraagt voor het ontmantelen van oud legermaterieel. Eigenaren Ewald en Gert Huzink wijzen erop dat het ontmantelen van het oude oorlogstuig prima kan gebeuren bij hun bedrijf in Almelo. ‘We hebben ervaring, we voldoen hier aan alle eisen, het gebeurt op een goede manier en het is een overzichtelijk terrein’, zeggen de broers. Het ontmantelen van het materieel gebeurt bovendien onder toezicht van het Britse leger.
Desnoods naar Duitsland
De opdracht van het Britse leger is een grote klus voor Riwald die bovendien werkgelegenheid in Almelo oplevert. Hoeveel geld met de opdracht is gemoeid wordt niet bekendgemaakt. ‘Het bedrag is niet zo belangrijk vinden wij. Belangrijk is dat het demilitariseren goed en volgens de regels gebeurt.’ De opdracht zou bovendien de weg openen voor nieuwe, soortgelijke klussen. En meer werkgelegenheid dus. Mocht het niet lukken om de vergunning te krijgen, is het openen van een Duitse vestiging net over de grens volgens beide ondernemers wel degelijk een serieuze optie.