Schweissen & Schneiden: Kumoweld presenteert Picomig voor MIG/MAG, TIG en elektrodelassen

Dat bijpraten gebeurde bij Ten Koppel in Zwolle met achtereenvolgens René Kuipers, directeur-eigenaar van Kumoweld en sterdealer voor EWM High Tech Welding. Arno Mooren, bedrijfsleider bij Ten Koppel Staalbouw en Tom ten Koppel, directeur-eigenaar Ten Koppel Staalbouw.

De Picomig 180 werd, als kleine en lichte allrounder, eerder dit jaar geïntroduceerd op de Metavak in Hardenberg en zal in september ook worden gepresenteerd op de wereldbeurs Schweissen & Schneiden in Essen. René Kuipers is de hele week van 14 tot en met 19 september in Essen, hij heeft diverse relaties uitgenodigd om met hem de beurs te bezoeken.

Picomig

Picomig 180 is een universele stroombron met geïntegreerde draadtoevoer, waarmee de drie verbindingsmethoden MIG/MAG lassen (massieve en met vuldraad), TIG lassen en elektrodelassen kunnen worden uitgevoerd.

Ten Koppel: ‘We hebben veel laswerk op locatie, aan stalen constructies die we ter plekke in elkaar lassen en zetten. Tot nu toe lasten we deze via het laselektrode proces. Nadeel van deze lasmethode is dat dit een relatief traag lasproces is met als extra nadeel dat de lengte van de laselektrode beperkt is en je dus vaak van elektrode moet wisselen. Daar staat tegenover dat MIGMAG lassen op de bouwplaats zonder extra voorzieningen (tent) haast onmogelijk is, omdat het beschermgas vaak verwaait in de open lucht.’

Deze nadelen heeft het nieuwe draagbare lasapparaat van EWM niet. Het MIG/MAG lassen met zelfbeschermende vuldraad voor in de open lucht lassen is veel sneller dan elektrodelassen bij volcontinu lassen. Arno Mooren: ‘Met dit lasapparaat kun je lange lengtes lassen zonder onderbreking. De Picomig is namelijk voorzien van een 5 kg zware rol gasgevulde lasdraad. Het gemak van de lasklus zit ook in de ampèrage die 180 A bedraagt, terwijl gewoon op het lichtnet kan worden gewerkt.


Mooren: ‘En als je toch zwaar laswerk in de buitenlucht moet uitvoeren, dan ondervang je dat door meerlaags te lassen. En dat is dan ook nog eens weer sneller dan het elektrodelassen. Want dan moet je telkens van elektrode wisselen, en dan moet je – als het een beetje tegenzit – de opgebouwde lasslakken telkens wegbikken voordat je verder kunt lassen.

Kumoweld in Essen

Tijdens de gehele Schweissen & Schneiden in Essen, zijn mensen van Kumoweld aanwezig om relaties te begeleiden langs de verschillende stands. En dat het wat beloofd te worden in Essen staat vast voor Kumoweld. Zo kondigt EWM (hal 2, stand 118) nu al aan de laswereld versteld te doen zullen staan met geheel nieuwe innovaties op lasgebied. Ook de andere Duitse topfabrikant van lasapparatuur, Lorch Schweisstechnik (hal 3, stand 341), waarvan Kumoweld tevens partner is, zal aanwezig zijn met diverse kostenbesparende lasprocessen op Mig en Tig gebied.

 

Gerard ten Bulte

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

11 uur ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

1 dag ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

1 dag ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago