Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek door de European Federation for Welding, Joining & Cutting (EWF). President Tim Jessop van EWF maakte deze cijfers tijdens de economische persconferentie van de beurs Schweissen und Schneiden bekend.
In de directe productie van machines voor het snijden en verbinden gaat in Europa (27 EU-landen) jaarlijks 2,55 miljard euro om. Hiermee zijn 55.000 arbeidsplaatsen gemoeid. Iets meer dan de helft, 52 procent, van het geld komt binnen via lasapparatuur. Lasertechnologie (18%) is echter aan een sterke opmars bezig. ‘Laser groeit echt snel in onze sector’, aldus Tim Jessop. Snijden en solderen zijn goed voor ieder 8 procent van de omzet.
Nog meer geld gaat er om in alles wat met snijden en lassen te maken heeft, dus de verkoop van gassen, toevoegmiddelen, opleiding, testen etcetera. Uit de EWF-studie blijkt dat hieraan in de 27 EU-landen jaarlijks ruim 4 miljard euro wordt gespendeerd. Dat is goed voor 68.000 arbeidsplaatsen. Daarmee is de totale branche dus goed voor 123.000 arbeidsplaatsen en een omzet van meer dan 6,5 miljard euro.
‘De totale toegevoegde waarde die met snij- en verbindingstechnologie wordt gerealiseerd, is nog vele malen groter’, aldus Jessop. De onderzoekers becijferen dit op bijna 80 miljard euro, waarmee 1,9 miljoen arbeidsplaatsen zijn gemoeid. Liefst 4 procent van die arbeidsplaatsen bevindt zich in Nederland, dat volgens deze EWF studie na de grote landen als Duitsland, Italië en Frankrijk een belangrijke plaats inneemt in de laswereld.
Klaus Middeldorf, directeur van Deutscher Verband für Schweissen und verwandte Verfahren (DVS), krijgt overigens van zijn leden steeds meer signalen dat de markt aantrekt. Vooral de orders uit Azië komen weer op gang. Volgens hem ziet het er voor de branche dan ook helemaal niet zo slecht uit. De beurs Schweissen und Schneiden komt op het juiste moment: als bedrijven weer gaan nadenken over nieuwe investeringen.
Technologische innovaties in hightech en precisietechnologie worden steeds complexer, waardoor internationale samenwerking essentieel is. Op…
Hitma heeft een samenwerking opgezet met het Zwitserse Distran, specialist in draagbare ultrasone lekdetectieapparatuur. Deze…
Holland High Tech en Regieorgaan SIA lanceren 'MKB Call Hightech 2024', gericht op innovatieve projecten…
Circulaire scheepsbouw, zero uitstoot in de scheepvaart of over goede data beschikken? De maritieme maaksector…
EAZ Wind, een bouwer van bedrijfswindmolens, is vorige week failliet verklaard. Het bedrijf kende tijdens…
Donald Trump is vandaag opnieuw verkozen tot president van de Verenigde Staten. Op het gebied…