Seminar en demonstraties 3D-printers bij Landré succesvol

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Het 3D Printing 2.0 event was een groot succes. Volgens organisator Landré kwamen er medio juni ruim 160 bezoekers kennis maken met het seminar van 3DSystems, de demonstraties op de nieuwste ProJet 4500 en Projet 3510 kleuren 3D-printers van 3DSystems en een ConceptLaser MLab 3D metaalprintsysteem.

Landré richt zich op de serieuze industriële toepassingen van 3D-printen en wil breed uit de doeken doen wat de stand van zaken is rondom de ontwikkelingen van 3D-printen. Daarvoor was de European sales manager van 3DSystems, Simon van de Crommert, naar Vianen afgereisd om in een omgeving van draai-/frees- en erodeermachines, te vertellen wat de laatste stand van de techniek is en wat de gebruiker daar mee kan.

Hoewel 3DSystems met de Cube zelf ook eenvoudige Plastic Jet draadjesprinters op de markt brengt, concentreert 3DSystems zich als één van de grootste fabrikanten van 3D-printsystemen vooral op de high end markt. Met de introductie van een groot aantal nieuwe printsystemen, scanners en software wil het bedrijf het gehele traject van 3D content tot print afdekken.

Belangrijkste boodschap tijdens 3D Printing 2.0 is dat het voor iedere toepassing specifieke printsystemen ontwikkelt op basis van zowel SLA, SLS, FTI, ColorJet, MultiJet en Direct Metal Technology. Wie een hogere productkwaliteit wil, een gladdere oppervlakte, meer kleuren en een hogere printsnelheid zal daarvoor dieper in de buidel moeten tasten. SLS en SLA printers in de prijsklasse van 2 tot 9 ton zijn daarbij de paradepaardjes, die producten met de hoogste mechanische eigenschappen leveren en daarom nog steeds toonaangevend in het programma zijn.

In de Formule 1, de vliegtuigbouw worden deze printers al veel gebruikt. De ColorJet (van 17.500 tot 115.000 euro) en MultiJet printsystemen (van 50.000 tot 175.000 euro) worden op dit moment het meest op industrieel niveau gebruikt.

Meer kwaliteit voor minder

Groot nieuws is dat de nieuwste printsystemen een hogere kwaliteit en meer toepassingsmogelijkheden bieden tegen een lagere prijs. De ProJet 4500 die Landré tijdens het event introduceerde, is daarvan een goed voorbeeld. Met een prijskaartje van 60.000 tot 70.000 euro, levert deze printer met bijna 1 miljoen kleuren, direct bruikbare, full-color, functionele onderdelen en samenstellingen zonder nabewerking. De ProJet 4500 maakt gebruik van de nieuwe ColorJET printtechnologie van 3DSystem gecombineerd met de nieuwe VisiJet Spectrum materialen. Daarmee maakt de ProJet 4500 natuurgetrouwe modellen.

3DSystems maakte tevens de introductie van de ProX500 bekend. Een Selective Laser Sintering (SLS) printer, die high volume functionele producten print in de allerfijnste details en met een oppervlakte ruwheid van 10 micron. Daarmee kan deze printer de concurrentie aan met spuitgietproducten.

Met de kunststof printers van 3DSystems en de metaalprinters van ConceptLaser zegt Landré de enige leverancier te zijn die op dit moment de hele range kan leveren en de kennis in huis heeft om de klant zowel het juiste systeem te adviseren als de nodige support te leveren. Jan Floor van Egmond: ‘Zeker met een onbekende techniek is het voor de klant belangrijk met een leverancier in zee te gaan die je in de opstartfase kan ondersteunen. De markt heeft de illusie dat 3D-printen een druk op de knop is.’

‘Dat is zeker niet het geval, bij bepaalde 3D-procedés is bijvoorbeeld de positionering van het werkstuk op het bouwplateau bepalend voor de kwaliteit. Wij krijgen regelmatig vragen van bedrijven die elders een printer hebben gekocht en er niet uit krijgen wat ze verwacht hadden. Er zijn veel verschillende printsystemen met elk hun eigen kenmerken en specifieke problemen, wij hebben met al deze systemen een ruime ervaring. Dat komt doordat we al behoorlijk lang met de techniek bezig zijn en ook zelf over werkende machines in de demoruimte beschikken en dus weten waar we het over hebben.’

www.landre.nl

www.3dsystems.com