Seminar VMK: ‘Nieuwe afspraken voor verpakkingen en kunststof’

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De Raamovereenkomst Verpakkingen gaat per 1 januari 2013 in. Er komen nieuwe tarieven en de verpakkingenbelasting vervalt, maar ook geheel nieuw is de Verduurzamings-agenda. De VMK en PlasticsEurope wijdden op 15 november 2012 hun jaarlijkse seminar in Soest hieraan.

De Verduurzamingsagenda van de Raamovereenkomst Verpakkingen kent vier pijlers: reduce, renew, re-use en recycle. Op het seminar van VMK en PlasticsEurope in Soest werden de mogelijkheden en kanttekeningen van elke pijler uitgebreid toegelicht.

Reduce

Op de pijler ‘reduce’ heeft kunststof al forse stappen gezet. Voor 100 gram verpakt product is bijvoorbeeld gemiddeld maar 3 gram kunststofverpakking nodig. In de Raamovereenkomst wordt dit echter niet meegerekend. ‘Preventie is moeilijk te meten en krijgt daardoor niet de credits die het verdient”, zei Joan Hanegraaf, directeur bij Oerlemans Pack-aging en voorzitter van de VMK. Hij is van mening dat de gerealiseerde preventie meegerekend moet worden in de totale recyclingdoelstelling en rekende aan de seminardeelnemers voor hoe dat zou kunnen worden opgenomen.

Renew

De pijler ‘renew’ werd besproken door Henk Vooijs (area manager UK & Benelux van Novamont en co-voorzitter van NRK-biobased). ‘Wat mij betreft gaat het bij renew niet alleen over materialen, maar ook over producten en systemen. Waar kunnen we systemen vernieuwen?’ Vooijs illustreerde zijn visie met de Italiaanse wetgeving voor draagtassen. Het was niet bedoeld om PE-tassen te weren, maar het was de concretisering van een wens om meer voedselafval in te zamelen bij de burgers.

Re-use

De pijler re-use is in de Afvalkaderrichtlijn anders gedefinieerd, waar het staat voor hergebruik. In de Verduurzamingsagenda van de Raam-overeenkomst wordt het echter uitgelegd als: inzet van hergebruikte materialen in verpakkingen. EPS-producten kunnen zowel worden hergebruikt, herverwerkt als gerecycled, zodat Benedikt van Roosmalen (directeur Stybenex) deze pijler voor zijn rekening nam. EPS-verpakkingsafval is nogal volumineus, zodat het niet via de PlasticsHeroes-inzameling gaat, maar wordt ingezameld via een brengsysteem. De pilot met dertig gemeenten is zo succesvol verlopen, dat alle gemeenten er mee doorgaan. Het initiatief wordt nu opgeschaald naar 250 gemeenten.

Recycle

De vierde pijler ‘recycle’ wordt ook al breed opgepakt. Van alle kunststofverpakkingen die in 2010 op de Nederlandse markt zijn gebracht, is 48 procent hergebruikt. Om de recycling van kunststofverpakkingen uit huishoudens verder te vergroten, zijn er nog wel belangrijke hindernissen te nemen. Cruciaal voor recycling van kunststofverpakkingen is dat het al in de ontwerpfase op het netvlies staat. ‘Het is belangrijk om al bij het ontwerp rekening te houden met recycling. Denk aan zaken als monolayer, klikverbindingen en herkenbaarheid’, zei Jur Zandbergen (directeur AKG Kunststof Groep en sinds kort voorzitter van de VKR).

Dat kunststofrecycling nog een enorme ontwikkeling staat te wachten, voorspelde Stuf Kaasenbrood, directeur PlasticsEurope Nederland: ‘De komende jaren gaan we praten over andere niveaus van recycling, denk aan feedstockrecycling. In mijn ogen staat kunststofrecycling nog maar in de kinderschoenen.’