Kunststof 3D-printers zijn juist ontwikkeld om kunststof producten zonder matrijskosten te kunnen maken. Prijs en kwaliteit vormden tot nu beperkende factoren, waardoor de inzet van 3D-printers vaak beperkt blijft tot prototypes en enkelstuks. Serieproductie van kunststof producten met 3D-printers is echter al langer geen toekomstmuziek meer. Zeker sinds de introductie van de HP MultiJet Fusion 3D-printtechnologie. Daarmee is het mogelijk om series van 1 tot 1.000 stuks, of zelfs meer, sneller en goedkoper te produceren dan op dit moment met bestaande systemen mogelijk is. En dat zonder concessies te doen aan de kwaliteit, materiaalsterkte en details. Daarmee is een technologie op de markt gekomen die concurrerend is ten opzichte van spuitgieten.
RP2 Industrial zegt één van de eerste toeleveranciers in Nederland te zijn die de HP MultiJet Fusion 3D-printtechnologie inzet voor serieproductie van kunststof producten. RP2 Industrial promootte de nieuwe dienstverlening afgelopen maand op de ESEF, waar het samen met zusterbedrijf en prototypemaker RP2 de bezoekers informeerde over de mogelijkheden en voordelen van de nieuwe productietechniek. Ron Klauss: ‘We maken nu al series van enkele honderden stuks, waarbij we met prijs en levertijd kunnen concurreren met de conventionele spuitgietproductietechniek. Enerzijds omdat je de kosten en productietijd van de matrijs uitspaart, anderzijds omdat je met 3D-printen een hogere productcomplexiteit aan kan. Beide factoren, complexiteit en aantallen, bepalen het omslagpunt.
Hoewel RP2 Industrial als nieuw bedrijf in serieproductie van kunststof producten stapt, is de inzet van 3D-printtechnologie niet nieuw voor de oprichters. Het zusterbedrijf RP – wat staat voor Real Parts/Rapid Production – maakt zowel prototypes als eindproducten in kleine aantallen. De focus ligt vooral op nabewerking, mallen maken en gietwerk.
Met de HP MultiJet Fusion 4200 3D-printer produceert de toeleverancier al series van 100 tot 1.000 stuks voor zowel machine- en apparaten als instrumentenmakers. Ron Klauss: ‘Juist deze branches ontwikkelen vaak complexe onderdelen, waarbij de hoge matrijskosten zwaar meewegen in de kosten voor het eindproduct. De eerste bedrijven weten ons dus al te vinden en hebben daar aanzienlijke besparing kunnen realiseren, zowel op kosten als levertijd. (…) We hebben de printer nu nog voor een kwart gevuld maar verwachten dat nog dit jaar uit te bouwen naar twee volle printshifts per dag om daarna de productiecapaciteit verder uit te moeten bouwen.’
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…