Shipyard De Hoop snelst groeiende maakbedrijf

Dat blijkt uit het eerste door BlueMind Corporate Finance in samenwerking met magazine PT Industrieel Management opgestelde overzicht van de 40 snelst groeiende bedrijven in de Nederlandse maakindustrie in de periode 2007-2009.  

In die jaren boekte Shipyard De Hoop een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 64 procent – van 44,8 in 2007 naar 121,1 miljoen euro in 2009. Een knappe prestatie, gezien het feit dat de westerse wereld in 2008 en 2009 in de diepste recessie belandde sinds die van de jaren dertig van de vorige eeuw. 

Geen prijsconcurrentie

Shipyard De Hoop vaart een geheel eigen koers. Kern is het in nauwe samenwerking met klanten ontwerpen en vervolgens bouwen van speciale schepen met een hoge toegevoegde waarde. ‘Schepen kun je overal ter wereld bouwen. Daardoor is de prijsconcurrentie enorm. Dat gevecht moet je niet aan willen gaan. Ik ben niet geïnteresseerd in het tegen afbraakprijzen gevuld houden van mijn productie’, vertelt directeur Patrick Janssens in het decembernummer van PT Industrieel Management.

Speciale schepen

Waar daarentegen wel een goede boterham mee is te verdienen, is met de bouw van speciale schepen voor specifieke marktsegmenten, die los van elkaar staan, waardoor je het risico spreidt.
De kracht van Shipyard De Hoop zit in de manier van werken. Bij one off-schepen ontwikkelt men op basis van een enorme engineeringkennis – het bedrijf bestaat reeds ruim een eeuw – zo slim en productievriendelijk dat én maximaal wordt voldaan aan de wensen van de klant én ook nog eens veel efficiënter en sneller dan de concurrentie kan worden gebouwd.


Dankzij een slim ontwerp in combinatie met een platte, flexibele organisatie kan Shipyard De Hoop soms wel vier keer zo snel als de concurrentie leveren. In tegenstelling tot andere werven, besteedt men weinig uit.

Bij 15 van de 40 bedrijven in het overzicht vond een fusie dan wel overname plaats. In het buitenland is veel belangstelling voor overnames in Nederland en veel Nederlandse industriële bedrijven zijn al in buitenlandse handen.

Uit de PT Fabulous 40 Industrial Markets blijkt ook dat bij 16 van de 40 bedrijven private equity betrokken is als investeerder.
Andere maakbedrijven op de lijst zijn: Bakker Sliedrecht (8), Remeha (9), IHC Merwede (13), VanderLande Industries (18), TBI Techniek Groep (22), Agmi Group(23), Fontijne Grotnes (28), Daalderop (34) en Wemo (38). De gemiddelde groei van alle bedrijven in de PT Fabulous 40 Industrial Markets is 17 procent.

PT Fabulous 40.

 


Blue Mind
 

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

18 uur ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago