Categories: Actueel

Simulatiesoftware voor de gietindustrie

Van een putdeksel tot scheepsschroef: veel metalen voorwerpen worden in een gieterij vervaardigd. Het ontwerp gebeurt door een constructeur en het gietproces staat onder leiding van een gietspecialist. ‘De communicatie tussen de twee loopt niet altijd van een leien dakje. Constructeurs hebben weinig kennis van het maakproces waardoor er defecten kunnen optreden tijdens het gietproces. Gietspecialisten zijn terughoudend om hun vakkennis gratis prijs te geven zolang de order nog niet bevestigd is. Er ontstaat vaak een commercieel spanningsveld.

 

Duur

Simulatiesoftware kan die kloof overbruggen, maar de bestaande pakketten zijn erg duur. Bovendien vergen ze een specifieke opleiding. Een investering waar niet elke werkgever warm voor loopt’, vertelt Roy Kastelein van het Nederlandse Lautus Castings, een van de drie samenwerkende partijen in het CrossRoads2 project. CrossRoads2 is een Europees fonds voor interregionale samenwerking, tussen bedrijven net over grens dus. 

 

De drie bedrijven hebben hiervoor een laagdrempelige oplossing gevonden. In een CrossRoads2-innovatieproject ontwikkelden de drie een tool die de gietbaarheid van gietwerk in de ontwerpfase kan testen. Dat is Lautus Castability Checker oftewel LCC. Deze ‘Gietbaarheidtester’ is een goedkope, eenvoudig te bedienen software, waar alle benodigde gietkennis is ingebouwd. Het product bestaat uit een doosje ter grootte van een creditcard. Daarin zit een minicomputer met software waar de constructeur alleen maar zijn CAD-model, het type gietlegering, het vormmateriaal en de mesh-grootte moet ingeven. Vervolgens wordt in tien tot dertig minuten een complete stollingssimulatie berekend. De resultaten worden direct weergegeven in een rapportje met duidelijke afbeeldingen van de temperaturen, de vloeibare zones en de ‘hotspots’ waar gietgallen (slinkholtes) optreden. Dankzij dat rapport kan de constructeur zijn ontwerp zo aanpassen dat het product kwalitatief beter en met minder uitval geproduceerd wordt.  

 

De gietbaarheidtester levert de proceskennis en -data in onder meer het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Chinees en Italiaans. Ideaal voor de communicatie tussen klant en gieterij. De LCC gietbaarheidtester is volgens de bedrijven nu verkrijgbaar tegen een fractie van de prijs van een high-end simulatiepakket. 

 

www.lautuscastings.nl
www.dspc.be
www.benezet.be   

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

17 uur ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago