Slim automatiseren: BOZ groep werkt aan Industrie 4.0

Door alle systemen en machines aan elkaar te knopen zet de plaatbewerker  een belangrijke stap richting slim automatiseren of Industrie 4.0. Zover is het nog niet maar het is wel de eerste stap naar het papierloos werken. Van Opdorp is van mening dat als we het werk in Nederland willen behouden, het productieproces verder gedigitaliseerd moet worden.

Papierloos werken

‘Een van de eerste stappen in ons automatiseringsproces is het offline programmeren van al onze kantbanken. In mei willen we dat gerealiseerd hebben’, vertelt Van Opdorp. ‘Ook worden alle werkplekken voorzien van een monitor. Daarmee krijgt elke werknemer toegang tot de meeste recente werkinstructies, tekeningen en revisiestanden.’ Weer een andere stap is het verfijnen van de logistiek. ‘Een belangrijk hulpmiddel in de logistiek is het  markeren van al onze producten met coderingen zodat op elke plek in de organisatie kan worden afgelezen welke bewerkingen en/of handelingen er allemaal verricht moet worden op welke plek in het productieproces. Al deze processen willen we uiterlijk in 2016 hebben afgerond’, zegt de managing director.

Klant-leveranciersrelatie

Van Opdorp noemt als volgend speerpunt de klant-leverancierrelatie. Ideaal zou zijn als een inkooporder van de klant, automatisch kan worden omgezet in een verkooporder voor ons. ‘Dat betekent dat de ‘digitale’ inkooporders van elke klant automatisch moeten kunnen worden ingelezen in ons ERP-systeem zodat die bij een ordertoekenning direct de productie in kan van inkoop tot aflevering van de order. Dat is een hele klus’, weet Van Opdorp, ‘want we hebben te maken met zo’n 200 klanten. En die klanten hanteren bijna allemaal een eigen systeem. Maar we hebben nog even de tijd om dit te klaren’, vertelt hij.

Productie

‘We zijn qua productiemachines ook zo’n beetje klaar voor de toekomst. We hebben de afgelopen periode flink geïnvesteerd, daarbij hebben we de  prioriteit niet gesteld in snelheid maar in machines die passen in ons productieproces. Zo hebben we  de  afgelopen maand een zestal machines in gebruik genomen. Als eerste is dat een Fierde (Finishing Edge Rounding Deburring) machine. Deze machine is geschikt voor het ontbramen, slijpen, borstelen en/of afronden van kleine werkstukken met afmetingen van 20×20 mm tot 200 mm brede delen en voor het finishen van strippen, kokerprofielen en werkstukken met een maximale breedte van 200 mm.’

‘Verder hebben we een Amada HD ATC kantbank aangeschaft die behoort tot de top in het high-end-segment van de kanttechnologie. Doordat de omsteltijd bij steeds kleiner wordende seriegroottes belangrijker wordt, beschikt deze kantbank over een automatische gereedschapswisselaar. Deze transporteert met vier manipulatoren zelfstandig de voor het actuele programma benodigde gereedschappen, waarbij een ruim aanbod aan gereedschap direct bereik beschikbaar is. Naast deze high-end kantbank hebben we ook een kleiner type kantbank aangeschaft, de Amada 8025.’

‘Ook hebben we de afgelopen maand onze oude lasersnijmachines vervangen door twee nieuwe L3030 4 kW CO2-lasersnijmachines van Trumpf. Deze lasersnijmachines zijn gekoppeld aan een automatisch magazijn van Stopa en voorzien van een liftmaster. Beide machines zijn uitgerust met een automatische lenzenbewaking en automatische düse-wisseling, waardoor bij het onbemand produceren in de nacht en in het weekend de snijkwaliteit gewaarborgd blijft. Momenteel wordt er nog gewerkt aan uitbreiding van het Stopa platenmagazijn van 440 naar 500 pallets.’

Tot slot heeft de plaatbewerker  een Cloos lasrobot aangeschaft met een CMT-techniek (cold metal technology = spettervrij).

Bottleneck

Een bottleneck in de verdere automatisering zijn de producenten van metaalbewerkingsmachines. ‘Er zijn namelijk producenten die hun machinegegevens niet willen uitwisselen met ons, de klant. Voor het verdere automatiseringsproces dien je namelijk de beschikking te hebben over sommige machinegegevens’, vertelt Van Opdorp. Zo wil je bijvoorbeeld voor je nacalculatie beschikken over de tijd dat een machine heeft gedraaid aan een bepaalde order. Ook voor je Overall Equipment Effectiveness (OEE)  wil je beschikken over diverse meetgegevens, die vaak uit een machine moeten komen. Niet alle producenten zijn daar even open in’, besluit Van Opdorp.

i www.bozgroup.nl/

Gerard ten Bulte

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

3 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

3 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

4 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

4 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

4 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

4 dagen ago