Slim verlijmen verhoogt recyclage en hergebruik (video)

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Schroeven en bouten of solderen? In de automobielsector, de machinebouw en de bouwindustrie vindt verlijmen steeds meer ingang. Meer nog: in assemblage is lijm ondertussen een onmisbaar onderdeel geworden door de efficiënte manier waarop verschillende materialen en componenten met elkaar kunnen verbonden worden.

Tags:
Foto: VITO

Het grote nadeel is echter dat traditionele lijmverbindingen onomkeerbaar zijn. En dat is een probleem bij herstelling en/of hoogwaardige recyclage. Maar de weg naar de oplossing ligt open dankzij het Circular Bonding-project, geïnitieerd door de Belgische organisaties Flanders Make, VITO en het Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL).

Voordelen

Het verlijmen van materialen biedt tal van voordelen: het is licht, het dempt geluid en verhoogt de lucht- en waterdichtheid van producten. Deze eigenschappen maken verlijmen bijzonder dankbaar in diverse sectoren. Echter, wanneer het aankomt op herstel en recyclage, blijkt verlijmen problematisch. Eens gelijmd, is het bijna onmogelijk om onderdelen opnieuw uit elkaar te halen, wat herstel en hoogwaardige recyclage bemoeilijkt.

Circular Bonding

Het Circular Bonding-project speelt in op de groeiende vraag bij ondernemingen naar ondersteuning bij het ontwerp van ontbindbare multi-materiaal verbindingen. Onder leiding van kenniscentra Flanders Make, VITO en BIL, werkt het project aan een verlijmingsprocedé dat op commando kan hechten en onthechten. Deze innovatieve techniek zou de fabriceerbaarheid, onderhoudbaarheid en recycleerbaarheid van diverse producten aanzienlijk verbeteren.

Begeleiding

Het project begeleidt bedrijven bij het kiezen van geschikte ontbindbare verlijmingstechnieken en bijbehorende productieprocessen. Bovendien biedt Circular Bonding inzicht in het circulaire potentieel en de mogelijkheden voor circulaire bedrijfsmodellen. Om de haalbaarheid van de technologie van reversibel verlijmen aan te tonen, ontwikkelde het project verschillende demonstratoren. Deze demonstratoren benadrukken ook andere voordelen zoals vermindering van afval tijdens de productie, hergebruik van onderdelen na het einde van de levensduur en efficiënt recycleren van afgeschreven producten.

Focus

Het Circular Bonding-project richt zich specifiek op de sectoren voertuigenbouw, apparatenbouw en constructie. Door bedrijven te ondersteunen bij het implementeren van ontbindbare verlijmingstechnieken, wordt niet alleen de levensduur van producten verlengd, maar wordt ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de circulaire economie.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *