Actueel

Slimme industriële oplossingen ervaren en verkennen

Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing van de Universiteit Twente biedt onderzoeksondersteuning aan de maakindustrie in Oost-Nederland. Naast de universiteit in Enschede is een nieuwe faciliteit geopend op het kennispark: het Advanced Manufacturing Centre (AMC).

Van links naar rechts: Prof. Dr.-Ing. Thomas Bergs (Fraunhofer), Prof. Dr. Vinod Subramaniam (UT), Maurice Herben (Fraunhofer), Prof. Dr. Ian Gibson (UT). (Foto: UT)

Het AMC maakt het voor fabrikanten mogelijk om slimme industriële oplossingen te ervaren en te verkennen. Het centrum biedt een uniek platform in Nederland waar bedrijven ideeën en alternatieven kunnen uitproberen, zodat ze de best mogelijke informatie krijgen voordat ze zich committeren aan grote investeringen. Dit is vooral belangrijk voor kleine bedrijven die zich geen eigen onderzoek en ontwikkeling kunnen veroorloven.

De locatie is opgebouwd rond twee grote demonstrators, de ene gebaseerd op de procesketen van metaal 3D-printen en de andere gebaseerd op een herconfigureerbaar, modulair assemblageproces. Beide zijn sterk geautomatiseerd en worden ondersteund door geavanceerde digitale twins die worden aangestuurd door real-time gegevens.

Uitdagingen

‘Fabrikanten worden voortdurend uitgedaagd om betere producten te leveren, met een kortere time-to-market en tegen lagere kosten. Consumenten voegen hier nog meer uitdagingen aan toe door oplossingen te vragen die vaak kleine batchgroottes vereisen. De enige manier om deze uitdagingen aan te gaan is door betere productietechnologie, ondersteund door digitale modellen en nieuwe AI-concepten. Het AMC biedt een platform om dit te onderzoeken in combinatie met de specifieke behoeften van industrieën in de regio,’ aldus de Universiteit Twente.

Het Fraunhofer Innovation Platform aan de UT (FIP-AM@UT) bestaat uit een multidisciplinair team van ingenieurs die zich richten op het bieden van oplossingen voor de lokale maakindustrie. Deze ingenieurs putten uit de kennis en expertise van de UT en het Fraunhofer Institute for Production Technology, gevestigd in Aken (DE), en de rest van het Fraunhofer-netwerk. Gestimuleerd door regionale, nationale en Europese financiering biedt het een one-stop shop voor bedrijven die slimme industriële oplossingen willen verkennen die aan hun behoeften voldoen.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

3 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

3 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

4 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

4 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

4 dagen ago