De overheid moet met een stimuleringsbeleid komen waarmee de mkb-maakindustrie ondersteund wordt bij complexe en risicovolle (productie)procesinnovaties. Hierdoor kunnen Nederlandse mkb-ondernemers beter inspelen op de digitale toekomst, zijn Nederlandse hightech- en toeleverketens op hun taak berekend en blijft de Nederlandse maakindustrie concurrentiekrachtig.
Dat zijn de voornaamste conclusies uit het rapport ‘Slimmer produceren moet je stimuleren’ dat Berenschot in opdracht van Koninklijke Metaalunie heeft opgesteld. Het rapport is op de eerste dag van de Hannover Messe door Onno Ponfoort, senior managing consultant bij Berenschot overhandigd aan staatssecretaris Mona Keijzer van EZK en Metaalunievoorzitter Fried Kaanen.
Volgens Kaanen sluiten de huidige stimuleringsmaatregelen niet aan op de behoefte aan ondersteuning bij complexe en risicovolle procesinnovaties. ‘Vooral het gebrek aan makkelijk toe te passen individuele ondersteuning is voor de mkb-bedrijven een gemis en heeft een enorme impact op de Nederlandse economie’, stelt hij. ‘Want als mkb-bedrijven niet mee kunnen met de toenemende vraag naar meer flexibiliteit, snellere levertijden en digitalisering, zullen partijen in de keten op zoek gaan naar buitenlandse partners en toeleveranciers die wel mee kunnen. Ondernemers die niet proactief investeren in het state-of-the-art maken van hun productieprocessen kunnen al op korte termijn niet meer meedoen in voortbrengingsketens waarvan zij deel uitmaken. Met alle gevolgen van dien voor de Nederlandse economie’, aldus de Metaalunievoorzitter.
Radicale invloed
Smart industry, industrie 4.0, en de digitalisering door het ‘internet of things’ hebben een radicale invloed op de productiemiddelen en -processen, op de werkmethodieken en op de benodigde kennis en kunde van medewerkers volgens Ponfoort. ‘De grote uitdaging voor de maakindustrie is het slim combineren van bestaande (digitale) productieprocessen. Het volgen en implementeren van deze ontwikkeling is, vooral voor het mkb, lastig. Metaalunie pleit voor een stimuleringsbeleid met een integrale aanpak en drie concrete onderdelen, specifiek gericht op smart manufacturing. De voorgestelde aanpak sluit goed aan bij de implementatieagenda Smart Industry en bestaat uit smart manufacturing assessment, stimuleringsmaatregelen en een smart manufacturing kenniscentrum.