De gepatenteerde vinding van Physee bestaat uit zonnecellen in het glas die stroom opwekken en sensoren die het glas slim maken. De zonnecellen zorgen ervoor dat er altijd groene stroom is in de gevel. De sensoren meten omgevingsdata zoals temperatuur, licht en luchtkwaliteit en gebruiken deze informatie om gebouwen energiezuiniger te koelen, verwarmen en verlichten. Gebouwen worden zo 25 procent energiezuiniger en comfortabeler. Daar waar de glasindustrie eerst niet geïnteresseerd was, beginnen glasproducenten nu steeds meer interesse te tonen. Van een kleine start-up is Physee inmiddels een scale-up met meer dan dertig werknemers uit tien landen. De eerste internationale opdrachten worden nu binnengehaald. TU Delft is aandeelhouder en partner in dit bedrijf.
Active Cues, Utrecht, verovert de tweede plaats met de door hen ontwikkelde Tovertafel. Het Amersfoortse HydroLogic Systems, dat wereldwijd 4.000 waterbeheerders helpt met de ‘HydroNET Water Control Room’, is derde geworden.
De ranglijst geeft een goed beeld van de innovatieve kracht van het mkb op dit moment. Noord- en Zuid-Holland zijn met 22 bedrijven het best vertegenwoordigd, gevolgd door Gelderland met 14 bedrijven. Na de ICT-sector zijn de meeste innovaties afkomstig uit de sectoren creatieve industrie en de bouw. De bekendmaking van de 14e KVK Innovatie Top 100 heeft plaatsgevonden in het Amsterdome in Amsterdam.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…