Smit Ovens, fabrikant van productiemachines voor zonnepanelen, werd geheel tegen de verwachting in op 12 maart failliet verklaard. Na het faillissement is er wel doorgewerkt aan lopende opdrachten door het bedrijf uit Son en Breugel. Aan een mogelijke doorstart wordt momenteel hard gewerkt. Het secretariaat van Smit Ovens lichtte toe dat er snel meer duidelijkheid over de overname wordt verwacht.
Op de website geeft ceo Wiro Zijlmans aan binnenkort meer te kunnen vertellen over de nabije toekomst van Smit Ovens. Tot dinsdagavond 17 maart konden overnamekandidaten zich melden bij curator mr. S. Winkels-Koerselman uit Best. Volgens het Financieele Dagblad hebben veertien partijen interesse getoond om de activiteiten van Smit Ovens voort te zetten. Onder de geïnteresseerden bevinden zich vooral Nederlandse investeerders en industriële partijen. Ook een Chinees bedrijf toonde belangstelling voor het Brabantse bedrijf. Eén tegenvaller bij een miljoenenorder uit Azië betekende het bankroet van de Nederlandse zonnecelmachinebouwer. In combinatie met een lage omzet vorig jaar werd een faillissement onvermijdelijk, volgens Wiro Zijlmans. Smit Ovens verwacht dat er nog deze week meer duidelijkheid komt over een mogelijke doorstart. De curator was niet bereikbaar voor commentaar.
Productie zonnecelpanelen
Smit Ovens startte in 1936 in Nijmegen. Nu is hoofdkantoor gevestigd in Son en Breugel waar voor het faillissement ongeveer 50 mensen werkten. Smit Ovens maakt machines voor de productie van zonnecelpanelen.. Het bedrijf heeft in de bijna 80 jaar meer dan 3.000 installaties verkocht. Het bedrijf adviseerde de provincie Noord-Brabant in 2013 nog om een bedrag van 28 miljoen euro toe te kennen aan Solliance, een samenwerking waarin naast Smit Ovens ook TNO, TU/e, Holst Centre, ECN, Imec en het onderzoekscentrum Julich deelnemen . Solliance doet onderzoek naar nieuwe zonnecellen op basis van koper, indium, gallium en selenide. Ook Smit Ovens werkt met deze zogeheten CIGS-zonnecellen.
Volgens de Volkskrant is het faillissement mede te wijten een miljoenenorder uit Azië en slechte resultaten over 2014.
Curator mr. S. Winkels-Koerselman