‘Hoewel wij nu ervaren dat investeringen in onze sector uitblijven vanwege de wereldwijde problemen, zitten we daar niet echt mee. We gaan ervan uit dat deze dip voorbij gaat en de markt voor onze producten weer aantrekt. Tegen die tijd zijn onze machines helemaal klaar voor de markt. We zijn juist blij met deze extra tijd’, legt Huib Heezen van Solaytec uit. Dit bedrijf is een spin-off van TNO waar een atoomlaagdepositie (ADL) machine is ontwikkeld, waarmee het rendement van silicium zonnecellen verbeterd wordt.
Volgens Heezen vraagt de markt steeds meer naar hogere rendementen en daar speelt Solaytec met de ADL machines op in. Het potentieel afzetgebied is Azië, China en Taiwan. ‘Via onze investeerder Rena uit Duitsland hebben wij een ingang in die afzetgebieden’. De ALD machine is een typisch voorbeeld van een complexe machine waarmee men in Nederland en Duitsland voorop loopt. ‘Wij zijn in Europa heel goed in het leveren van geïntegreerde oplossingen waarin meerder disciplines samen werken. Aan dit product werkten naast TNO nog veel meer partijen mee (onder andere: NTS, Frenken, TMC, Sioux’. In Azië kent men deze werkwijze niet, wat dat betreft zie ik dan ook zeker toekomst voor de typische equipment bouw van complexe machines waarvan ons product een voorbeeld is. Ik heb dan ook zeker vertrouwen in de toekomst van ons bedrijf’.
Nog een ondernemer, die positief denkt over de toekomstige ontwikkeling van de zonne-energiebranche is Joost Ploos van Amstel van het gelijknamige Milieu Consulting bedrijf. ‘Wij berekenen voor klanten (groot- en klein gebruikers) hoe ze het beste op energieverbruik en -kosten kunnen besparen en daarin nemen we ook vaak het installeren van zonnepanelen mee. De belangstelling van klanten hiervoor is zeker groeiend, maar er zijn nog wat hobbels op deze weg. Zo hikt men op de eerste plaats vaak aan tegen de lange terugverdientijd van zonnepaneel-systemen’.
Daarnaast zouden op subsidiegebied, volgens Ploos van Amstel, zaken zeker beter en duidelijker moeten worden. Hij haalt de Energie Investeringsaftrek (EIA) aan, waarmee bedrijven, naast de afschrijving 41,5 procent van de investering mogen aftrekken van de fiscale winst. ‘Maar dan moet je wel eerst winst maken en dat valt niet mee in deze tijd’. En of zonnepanelen leveranciers altijd de juiste informatie geven op het gebied van te besparen energiekosten, betwijfelt Ploos van Amstel. ‘Vaak vergeet met rekening te houden met bepaalde vaste kosten (bijvoorbeeld vastrecht, netwerkosten en te besparen energiebelasting) en worden berekeningen vaak gunstiger voorgesteld dan de werkelijkheid. Ik typeer dit als een onbewuste onbekwaamheid en een kritische opstelling is dan ook zeker noodzakelijk’.
Vanaf 2 juli 2012 is er de particuliere subsidieregeling voor zonnepanelen. Sinds die tijd zijn er al zo’n 12.000 aanvragen genoteerd voor een subsidiebedrag van bijna 7,8 miljoen euro. Op 13 juli was er toch altijd nog ruim 13 miljoen euro subsidiegeld beschikbaar. De regeling is bestemd voor zonne-installaties (zon-PV). Agentschap NL voert de regeling uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.
Energie InvesteringsAftrek (EIA)
Subsidieregeling zonnepanelen
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…