De Spaanse bedrijven Fagor Automation en Danobat hebben een nieuwe machine ontwikkeld voor het snijden en boren van zowel ronde, rechthoekige buis als plat materiaal.
De installatie maakt gebruik van een plasmasnijder. Fagor heeft het initiatief voor dit project genomen omdat men in meer markten actief wil worden.
Gemakkelijk qua bediening en flexibel qua inzet. Dat zijn voor de Spaanse ingenieurs de uitgangspunten geweest bij de ontwikkeling van de 3D plasmasnijder. De staalbouwers moeten namelijk steeds vaker de meest uiteenlopende materialen snijden en zoeken daar een flexibele oplossing voor. In tegenstelling tot bij de gangbare machines, hoeft de bediener bij de nieuwe snij-installatie slechts in te geven hoe het deel er uiteindelijk moet uit gaan zien. Het snijpad wordt daarna automatisch gegenereerd, zonder dat de bediener allerlei macro’s hoeft te kennen.
Positie snijpunt
Een bijzonderheid aan de machine is de RTCP (Rotation Tool Centre Point). Deze zorgt ervoor dat de plasmapunt exact het profiel of de voorgeprogrammeerde buis volgt, ongeacht de positie en oriëntatie van het plasma. Verandert deze oriëntatie, dan zorgt de besturing ervoor dat de andere assen van de machine worden gedraaid zodat de positie van de punt ten opzichte van het materiaal constant blijft.
Boorunit
De nieuwe machine kan gecombineerd worden met de T3CH boorunit, die voorzien is van een automatische gereedschapwisselaar. Met deze unit kan het werkstuk ook geraveeld of gemarkeerd worden. Doordat Danobat de machine voorziet van de Fagor CNC 8070 besturing, kan eveneens Flex 3D software toegevoegd worden. Hiermee kun je op verschillende manieren een 3D stuk in de machine programmeren, bijvoorbeeld door het inlezen van DSTV-files. De verschillende componenten van de lijn – plasmasnijder en boorunit – kunnen gecombineerd of onafhankelijk van elkaar worden gebruikt.
Danobat wordt in Nederland vertegenwoordigd door Electrotool .