Specialist van boutverbindingen Hytorc slaat vleugels uit naar België

Hytorc Nederland slaat haar vleugels uit. De Nederlandse leverancier van deze Amerikaanse boutverbindingstechnologie heeft een vestiging in Aartselaar, onder de rook van Antwerpen, geopend.

Directeur Mathieu van Kortenhof verwacht in België sterk te groeien. ‘We starten hier met vijf medewerkers, ik verwacht dit aantal te verdubbelen in de komende jaren’, zei hij bij de officiële perspresentatie. Van Kortenhof haalde samen met zijn echtgenote Janine in 1993 de producten van Hytorc naar Nederland. Twee jaar later zijn er twee partners toegetreden tot het bedrijf: Nico en Irma Dral. Het Amerikaanse Hytorc heeft zich gespecialiseerd in technologie rond boutverbindingen: het ontwikkelt, produceert en distribueert hydraulische momentsleutels, pompen en accessoires voor industriële boutverbindingen.

‘Tientallen jaren is er nauwelijks innovatie in deze markt geweest, waardoor bedrijven op de automatische piloot zijn gaan werken.’ Boutverbindingen zijn in veel bedrijven een ondergeschoven kindje, ondanks dat je met deze innovatieve producten risico’s sterk verkleint maar ook de duur van een stop van een fabriek voor onderhoud aanzienlijk verkort. ‘De tijdwinst bij het verwisselen van grote flenzen kan oplopen tot wel 30 à 40 procent’, zegt Van Kortenhof.

Dichterbij de klant

Hoewel je de investeringen in deze geavanceerde bouten snel terugverdient, merkt de ondernemer dat klanten zich slechts schoorvoetend laten overtuigen. Daarom is men enkele jaren geleden een aparte divisie in het leven geroepen die klanten ondersteunt en ook boltingactiviteiten uitvoert. Sinds 2009 bewerkt het Nederlandse bedrijf ook de markten in België en Luxemburg. Om dichterbij deze klanten te staan, opent men nu dus een kantoor in Aartselaar.

Kritische boutverbindingen

Voor kritische boutverbindingen heeft het Amerikaanse bedrijf de Hytorc NUT ontwikkeld. Deze moer bestaat uit een binnen- en buitenmoer en een onderlegring. Door de dubbele moer wordt bij het draaien een axiale beweging in gang gezet, die hetzelfde effect oplevert als het oprekken met een hydraulische vijzel (zogenaamd tensioning). ‘Onze moer is alleen veel veiliger, omdat we geen reactiearm nodig hebben. Bovendien halveren we de boltingtijd omdat deze bouten naderhand goed losgaan.’


Dat laatste levert bij conventionele bouten vaak problemen op, als een machine of een fabriek gereviseerd moet worden. Omdat deze bouten kostbaar zijn, heeft Hytorc een alternatief ontwikkeld voor de minder kritische boutverbindingen. Dat is de onderlegring Hytorc Load DISC. Door deze onder de moeren te plaatsen, kunnen de bouten zonder schuif- en kantelkracht zuiver recht verlengd worden. Daarom is er minder torquekracht nodig om tot eenzelfde voorspanning te komen.

Tijdwinst

Zero Leaco 

NijnattenAndré van Nijnatten (foto), specialist industrial bolting, wijst er bovendien op dat dit systeem de veiligheid op de werkplek ten goede komt. De contramoer kan namelijk niet meedraaien, waardoor je dus aan de andere kant van de flens geen tweede sleutel nodig hebt. Bovendien kan één man via de afstandsbediening meerdere moersleutels bedienen, wat niet alleen tijdwinst oplevert maar er ook voor zorgt dat een flens parallel gesloten wordt, door gelijktijdig in elk kwadrant de boutverbinding aan te draaien. ‘Dat zorgt voor een gelijkmatige belasting van de pakking.’

Om de technologie nog beter onder de aandacht te brengen, biedt Hytorc samen met Hertel Industrial Services een boltingservice aan onder de naam Zero Leaco, dat flensverbindingen lekdicht maakt. Men denkt daarmee 40 procent sleuteltijd te besparen.

Hytorc Nederland