Veiligheid in bedrijven. Het is een onderwerp waar ik meestal niet echt mee scoor, terwijl het één van de belangrijkste onderwerpen in de (metaal)industrie is. Immers een vakman verliezen door een ongeval kost elk bedrijf enorm veel geld, nog los van de grote menselijke problemen in de organisatie en bij degenen die het overkomt. Niemand wil een bedrijfsongeval meemaken!
Toch scoort het onderwerp veiligheid totaal niet. In het beste geval luistert men beleeft naar mijn adviezen. Bedrijfsongevallen ontstaan door diverse redenen, maar hebben veelal dezelfde achtergronden: geen inzicht in de risico’s van het werk hebben en deze risico’s dus onderschatten. Ook iets even snel doen levert veel slachtoffers op.
Op zich zal het in de (metaal)industrie door de aard van het werk onmogelijk zijn om totaal alle ongevallen te voorkomen. Maar wat men wel kan doen is de kans op een ongeval sterk verminderen en de gevolgen van een eventueel ongeval verminderen. Altijd winst dus.
Kijken we naar bedrijfsongevallen, zien we twee uitersten: Het zijn vaak de jonge onervaren en de oudere zeer ervaren medewerkers die een bedrijfsongeval krijgen. De reden is eenvoudig:
De laatste bedrijfsongevallen bij klanten van ons betrof medewerkers die de functie al 15 tot 25 jaar uitvoerden. Deze mensen zijn echt wel op de hoogte van het werk en de risico’s daarbij. Toch ging het stevig mis met soms dodelijke afloop.
Maar het meeste risico lopen toch de jonge onervaren medewerkers en dan vooral de pas in dienst getreden medewerkers. Je ziet dit ook bij inleen- en uitzendkrachten. Deze krijgen verhoudingsgewijs veel ongevallen op het werk. Dit komt omdat nieuwe medewerkers wel instructie krijgen voor hun taak (soms dat ook niet eens), maar de ervaren krachten die de nieuwe medewerkers inwerken leren hun de bijbehorende risico’s niet. Omdat zij die zelf al niet meer zien of ze niet serieus nemen.
Hoewel de wet voor elk bedrijf met medewerkers in dienst een risico-analyse (RIE) verplicht, waarbij deze geheel met alle medewerkers gedeeld moet worden, worden nieuwe medewerkers hierbij niet meegenomen. Immers de meeste bedrijven zien de RIE als een wettelijke verplichting die ze snel willen afstrepen. Als dan na bijvoorbeeld één jaar een nieuwe medewerker wordt aangenomen, is de RIE al lang weer vergeten.
Een vreemde zaak. Heb je als bedrijf veel geld en tijd besteed aan de werving van nieuwe medewerkers, laat je ze via een bedrijfsongeval het bedrijf weer verlaten. Niet slim. Overigens hoor ik – ook in deze tijd van personeelsschaarste – nog steeds dat nieuwe medewerkers compleet niet geïntroduceerd worden en meteen aan hun lot worden overgelaten. Wettelijk verboden, strategisch niet slim en vaak (mede) de oorzaak van een hoog personeelsverloop.
De aanpak is in feite zeer simpel: Stel een introductieplan op voor toekomstige nieuwe medewerkers en laat de RIE daar een onderdeel van zijn. Diverse veiligheidsnormen als VCA, OHSAS 18000 of ISO 45001 geven hier voorbeelden van. En voer deze introductie dan ook geheel uit. Ook en vooral als het erg druk is.
Kortom, neem veiligheid in het bedrijf serieus voor alle medewerkers en zorg voor een goede introductie van nieuwe medewerkers. Dat heeft altijd voordelen.
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…
Softwarebedrijf ConstruSteel behoort in 2024 wederom tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland en daarom…
In het internationale ruimtestation ISS voeren Tata Steel Nederland en de European Space Agency (ESA) onderzoek uit naar de…