Minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings heeft afgelopen maandag 18 januari de spitsstroken A12 officieel in gebruik genomen. Tussen het knooppunt Gouwe en de aansluiting Zoetermeer zijn in beide richtingen spitsstroken aangelegd. De spitsstroken zijn ongeveer 11 kilometer lang. Met de spitsstroken krijgt het verkeer op de A12 in de spits en op drukke momenten een derde rijstrook om de doorstroming te verbeteren.
De spitsstroken op de A12 zijn aangelegd om de doorstroming tijdens de spits te verbeteren. De verkeersdruk op dit traject is erg hoog. In de ochtendspits met name richting Den Haag en in de avondspits richting Gouda. De spitsstrook is open op drukke momenten, dus met name in de spits. De spitsstroken op de A12 zijn ongeveer 11 kilometer lang en bevinden zich aan de linkerkant van de weg.
Groene pijlen op de matrixborden boven de weg en borden langs de kant van de weg geven aan dat de spitsstrook open is. Is de spitsstrook gesloten, dan geeft het matrixbord boven deze rijstrook een rood kruis aan. De spitsstroken maken deel uit van een grootschalige reconstructie van de A12 tussen Zoetermeer en Gouda, waarbij ook de aansluiting Bleiswijk is omgebouwd en een nieuwe aansluiting Zevenhuizen/Waddinxveen wordt gebouwd. Ook zijn er nieuwe fietsvoorzieningen gemaakt en onveilige spoorwegovergangen worden opgeheven.
Beter bereikbare Randstad
De aanleg van de nieuwe spitsstroken maakt deel uit van het Randstad Urgent-project Flessenhalzen A4/ A12. Met het Randstad Urgent-programma zetten kabinet, provincies en de regio de schouders onder ruim twintig projecten in de Randstad die een bijdrage leveren aan een economische sterkere en beter bereikbare Randstad.