Ook in de ferro metaalmarkten bulkt het van het optimisme. De ijzerertsprijs wint aan terrein en de cokeskolenprijs handhaaft zijn hoge niveau. Het zal niet lang duren voordat staalproducenten de gestegen inkoopkosten voor deze ruwe materialen zullen doorberekenen aan eindgebruikers. Wat heeft de rally veroorzaakt en waar moeten we vooral op blijven letten?
Was het de verkiezing van Trump? De volatiliteit na de verkiezingsresultaat nam aanvankelijk in alle markten sterk toe, maar de uiteindelijke schok op financiële markten was relatief laag. Sterker nog, de impact was positief en gek genoeg bleef de schade zeer beperkt. De dollar werd iets sterker ten opzichte van de euro, de goudprijs nam licht in waarde af, de olieprijs deed een stapje terug en de industriële metaalprijzen stegen zelfs sterker door. De markten ontvingen de plannen van Trump dus kennelijk relatief goed en hij krijgt het voordeel van de twijfel. In metaalmarkten zagen we vooral de speculatieve krachten aan het werk, want in de onderliggende fundamentele trends veranderde maar weinig.
Gaat het (beloofde) investeringsprogramma van Trump de vraag naar metalen het mondiale industriële metalenspeelveld echt veranderen? Trump wil de economie een impuls geven door belastingen te verlagen, meer te investeren in infrastructuur en banen te creëren. Dat is goed voor de mondiale economie en de vraag naar industriële metalen neemt in dit scenario toe. Maar de totale vraag vanuit de VS naar industriële metalen heeft een aandeel van gemiddeld 8 procent in het totaal. Evengoed nog steeds significant, maar daarmee is het geen ‘gamechanger’ in de industriële metaalmarkten.
Die rol blijft namelijk weggelegd voor China. Dit land is goed voor bijna 50 procent van de mondiale vraag naar industriële metalen, gevolgd door de eurozone met een aandeel van ongeveer 15 procent. Ook wat betreft de productie van industriële metalen ligt het aandeel van China in de buurt van de 45 procent van de mondiale output. Met dit soort indrukwekkende cijfers kun je niet om China heen en zullen de Chinese (macro)economische trends de boventoon blijven voeren in metaalmarkten.
En niet geheel toevallig liet China begin november verbeterende macro-cijfers zien. Het feit dat de Chinese economie stabiliseert, dat is voor investeerders een veel belangrijker signaal. En daardoor liepen de industriële metaalprijzen op sinds begin november. De verkiezing van Trump op 8 november was voor metaalprijzen niet meer dan een extra duwtje in de rug en dat effect ebde enkele dagen na de verkiezingsuitslag langzaam weg. Hij moet het eerst nog maar allemaal waarmaken. De metaalmarkten waren alweer snel met hun aandacht op China gericht. Want daar zwakte de Chinese yuan ten opzichte van de dollar plots sterker af en dat deed de metaalprijzen dalen. En het optimisme kan zomaar verder terrein verliezen, want er zijn nog voldoende beren op de weg. Zo kampt China nog met een oververhitte woningmarkt en torenhoge schuldenposities bij met name het bedrijfsleven, en dat blijft nog steeds een zorgelijke situatie.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…