Actueel

Staalbouwer haalt buislaser uit China om verder te kunnen groeien

Ferross Staalbouw, een constructiebedrijf in Oss, heeft geïnvesteerd in een nieuwe buislaser, oftewel profiellaser. Met de nieuwe machine kan het bedrijf snijwerk in eigen beheer uitvoeren en zo de flexibiliteit vergroten. Bovendien levert de machine een besparing op arbeidsplaatsen op en maakt het zo verdere groei mogelijk.

Ferross Staalbouw bestaat al vanaf 1892, maar is in de sector vooral bekend onder de naam Nelissen van Gerwen. Ferross is een samenvoeging van Ferro en Oss, de plaats waar het bedrijf gevestigd is. ‘In 2016 zijn we van naam veranderd omdat we steeds internationaler actief werden en mensen moeite hadden met het uitspreken van onze naam’, vertelt Wesley van Ophuizen, directeur-eigenaar van het bedrijf dat zich toelegt op stalen constructiewerk.

Het bedrijf maakt constructies voor infraprojecten en utiliteitsgebouwen, zoals scholen en ziekenhuizen, en is actief in Nederland, België en Duitsland, maar ook elders in Europa en voerde onlangs zelfs een project uit in New York. ‘We worden gevraagd voor complexe constructies die andere constructeurs vaak niet kunnen uitvoeren.’

Ferross plaatste onlangs een staalconstructie voor een opslagsysteem op het vliegveld JFK New York.

Werk in eigen beheer uitvoeren

Het constructiebedrijf heeft in Oss de beschikking over een boorzaaginstallatie van Voortman, maar dacht al enige tijd over de aanschaf van een profiel- en buislaser. ‘Veel van dit werk besteedden we uit, waardoor we afhankelijk waren van toeleveranciers. Een deel van het snij- en boorwerk werd ook uitgevoerd op onze pons/knipmachine, maar hierdoor ontstonden vervormingen, waardoor de stukken niet meer in aanmerking kwamen voor de eisen van executieklasse 3’, vervolgt de Brabantse ondernemer.

Aanvankelijk werd er gekeken naar merken van bekende westerse leveranciers zoals Adige, maar het metaalbedrijf hikte tegen de hoge kostprijs aan. ‘Voor een machine van deze grootte (12 meter, red.) moet je dan al gauw aan twee miljoen euro denken’, vertelt Van Ophuizen. Via een connectie bij machine-importeur Carmitech uit Beringe kwam hij bij het Chinese merk JQ uit.

Herschikking machinepark

Eind september werd de buis-/ profiellasermachines geleverd en geïnstalleerd in Oss. Het staalbedrijf nam deze gelegenheid ook te baat om de rest van het machinepark te herschikken. ‘Alle machines staan nu in rechte lijn waardoor het productieproces logischer verloopt en we hebben kunnen optimaliseren’, vertelt Van Ophuizen.

Doordat de laser, die profielen tot 25 mm dik kan snijden, meerdere bewerkingen tegelijk uitvoert kan Ferross de bestaande vijftig werknemers ook efficiënter inzetten en heeft het capaciteit om meer werk aan te nemen. ‘Hierdoor en door andere automatiseringsslagen op het bedrijf zijn we de voorbije jaren in personeelsbezetting stabiel gebleven, maar in omzet gestegen’, vertelt Van Ophuizen, die ook de komende jaren verder hoopt te kunnen groeien.

Platenlaser over twee jaar

De ondernemer blikt tevreden terug op de eerste werkweken van de machine die momenteel zo’n acht uur per dag operationeel is en alleen voor eigen constructiewerk wordt ingezet. ‘De profiellaser werkt tot drie keer sneller dan de boorzaaginstallatie. Deze gebruiken we veelal voor het zagen en boren van profielen en buizen met een grotere diameter. Ook daardoor kunnen we nu veel flexibeler inspelen op de behoeftes van de klant.’

Van Ophuizen geeft aan al met de volgende investering bezig te zijn. ‘De volgende nieuwe machine, vermoedelijk komt deze over twee jaar, is zeker een platenlaser. We werken momenteel met een plasmabrander, maar het vermogen van de lasers is sterk verbeterd waardoor deze nu ook grotere diktes aankunnen. Doordat lasersnijders veel sneller werken, kunnen we ook hiermee onze capaciteit verder uitbreiden.’

Reorganisatie vastgoed

Tot het zo ver is, plant Ferross eerst de reorganisatie van zijn vastgoed. Drie oude loodsen, die dienden voor voorbewerking en opslag, werden verkocht, waardoor het bedrijfsoppervlakte met een derde inkrimpt. Daarnaast staat de bouw van een nieuw kantorencomplex op de planning. ‘De inkrimping van de site is vooral gericht op kostenoptimalisering en legt zeker geen beslag op ons productiecapaciteit. Deze vergroot juist met de nieuwe machines’, besluit Van Ophuizen.

Jerom Rozendaal

Recent Posts

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

1 uur ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

3 uur ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

4 uur ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

5 uur ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

5 uur ago

Zesde FD Gazelle Award voor ConstruSteel

Softwarebedrijf ConstruSteel behoort in 2024 wederom tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland en daarom…

6 uur ago