Staalmarkt kwakkelt verder

De Eurocrisis is enerzijds een groot risico voor de staalfabrieken, maar anderzijds kan het voor de producenten ook de redder van de staalprijzen zijn.

Dit schrijft de Nijmeegse staalhandelaar NovioStaal in zijn Staaljournaal van de maand juni. Die onzekerheid heeft ertoe geleid, dat binnen de EU in het eerste kwartaal 2012 maar liefst 11 procent minder staal afgenomen werd in vergelijking met de eerste drie maanden van 2011. De tegenvallende vraag heeft ook als gevolg, dat er een enorme overcapaciteit van ruwstaalproductie in Europa is ontstaan. De bezettingsgraad is op dit moment naar schatting rond de 70-74 procent. Dat betekent dat er van de totale capaciteit, die ongeveer 200 miljoen ton groot is, zo’n 50-60 miljoen ton onbenut is.

Hoogovens sluiten

Verschillende staalfabrieken in Europa hebben recentelijk gemeld nog meer hoogovens voor onbepaalde tijd te gaan sluiten of de stillegging voor onderhoud tijdens de vakantieperiode te verlengen. Dit alles is gebaseerd op de zeer matige vraag uit de markt, terwijl de fabrikanten middels productiebeperkingen schaarste proberen te creëren om daarmee de prijzen op niveau te houden. Een geluksfactor – en daarmee dan ook de mogelijke redder – voor de staalmakers is daarom de wat beter wordende exportpositie als gevolg van de sterkere euro, die in een maand tijd ten opzichte van de dollar ongeveer zes punten won.

Ramadan

Een tegenvaller voor de staalfabrieken is echter, dat elders in de wereld de economieën in de grote landen ook haperen. Zoals bijvoorbeeld die van China, waar de bouwactiviteiten afnemen en de verkoopcijfers van auto’s dalen. Een wereldwijd herstel wordt op korte termijn niet verwacht vanwege de naderende vakanties op het noordelijk halfrond en vanwege de naderende Ramadanperiode (begint rond 20 juli).

Toch zullen de inkopers van de grote Europese afnemers van staal weer hun behoeftes voor de komende maanden moeten gaan indekken, want zij hebben immers hun contractuele verplichtingen en voor de productie ervan heeft men materiaal nodig. Vooruitlopend daarop hebben enkele staalfabrieken al hun prijzen voor het volgend kwartaal bekend gemaakt. Zo wil ArcelorMittal een verhoging van 20 euro per ton hebben. De afnemers wensen echter juist een prijsverlaging, onder druk van de moordende concurrentie en omdat men bijvoorbeeld uit Zuid- en Oost-Europa aanbiedingen ontvangen heeft, die de Noord-Europese prijzen danig onderbieden.


Zie daar dus de patstelling en we stellen dan ook vast dat de prijzen op de spotmarkt langzaam maar zeker verder afbrokkelen. Kwartoplaat in handelskwaliteit bijvoorbeeld bevindt zich nu op
het laagste niveau sinds twee jaar. Prijzen van warmgewalste en koudgewalste coils zitten nog zo’n 30 tot 40 euro per ton boven het gemiddelde niveau van het vierde kwartaal 2011.

Schroot

Weliswaar daalt de schrootprijs sinds medio mei lichtjes (ca. 20 tot 25 euro per ton) en staan ook de grondstofprijzen wat onder druk, maar dat alles is niet genoeg om de staalmakers voldoende marges te laten maken. Met andere woorden: voor de Europese staalfabrieken is het nu dan ook alle hens aan dek en de boodschap is simpel: Prijzen moeten hoe dan ook omhoog! Of het zal lukken? Wie het weet mag het zeggen, maar ditmaal wagen wij ons niet aan voorspelling!


Novio Staal geeft voor juni 2012 de volgende circa (fabrieks-)staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:

  • Warmgewalste coils: 510-540
  • Koudgewalste coils: 610-640
  • Sendzimir verzinkte coils: 615-640
  • Kwartoplaten: 605-650


In mei 2012 was dat ongeveer 5 tot 40 euro per ton hoger.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *