Dit onder andere schrijft Casper Burgering, Senior sector econoom – Industrie & Industriële Metalen bij ABN AMRO in de Industriële Metalen Monitor van april. De aluminiummarkt blijft fundamenteel zwak en dat zorgt ervoor dat de prijs geen significante beweging opwaarts kan maken. De nikkelprijs staat onder druk. Deze markt is sterk gelinkt met de roestvaststaalsector en daar zit op dit moment de zwakte. De koperprijs houdt nog enigszins stand, maar met de onrust in de mondiale economie zal het pad voorwaarts de nodige grillen laten zien. Een parel in de basismetaalmarkt is ook de zinkprijs, die wordt gestuwd door krapte in de markt. Die krapte zien we niet alleen in de geraffineerde markt, maar ook in de mijnaanvoer van concentraten.
De staalsector in Europa zit in een defensieve modus. Goedkoop Chinees en Russisch importstaal vormt een bedreiging en de opgelegde importheffingen moeten het tij keren. Maar overcapaciteit is het meest pregnante probleem, want dat heeft de prijzen tot zijn dieptepunt gedrukt. De lage prijzen hebben bedrijven in Europa ertoe gedwongen om impopulaire maatregelen te nemen, zoals het sluiten van fabrieken. In de huidige marktsituatie is het bovendien niet ondenkbaar dat de fusie en overname-activiteit toeneemt.
Binnen de top 20 staalbedrijven tonen partijen interesse in M&A (Mergers and acquisitions), zoals Tata in ThyssenKrupp. Bij de uitvoering van fusies en overnames wordt ook vaak inefficiënte capaciteit gesloten. En dat zou een welkome respons zijn, want naast China kampt ook Europa nog met overcapaciteit.
Onze indruk is dat de staalsector nog wel even in de ban blijft van vercapaciteit. Want ondanks de belofte van China om flink te snijden in de staalcapaciteit, is het probleem nog lang niet uit de staalwereld.
Met de beoogde afname van de mondiale productiecapaciteit en de importheffingen is het sentiment in de Europese staalmarkt verbeterd en dat vertaalt zich in hogere prijzen. De prijs in Noord Europa is sinds 1 januari met 6 procent toegenomen en heeft de marges in dat pad meegenomen. Maar is deze opwaartse prijstrend duurzaam?, vraagt Burgering zich af. De mondiale staalmarkt is namelijk nog steeds in grote mate afhankelijk van datgene wat in China gebeurt. En de logische vervolgvraag die nu rest is of China echte daden bij zijn woorden voegt wat betreft de capaciteitsreductie. Want ook eerdere ambitieuze Chinese plannen (uit 2014) zijn nooit tot uitvoering gekomen. Het bereiken van een balans in de mondiale staalmarkt zal prijzen een steun in de rug geven, maar het succes hangt in grote mate af van de hoogte van de capaciteitsreducties en de timing. De krimp in staaloutput in China sinds begin 2016 is alvast bemoedigend, maar het tempo is vooralsnog (te) laag.
ABN AMRO – Industriele Metalen Monitor april 2016. |
De wereldwijde staalproductie liet in oktober een stijging zien van 1,0 procent ten opzichte van…
De ambitieuze plannen van staalgigant ArcelorMittal om haar Europese fabrieken te vergroenen, komen voorlopig op…
Individuele bedrijven leveren in Nederland een essentiële bijdrage aan het opleiden van jonge mensen in…
Specialist in AGV-oplossingen Kumatech heeft deze maand zijn eerste zelfrijdende counterbalanced forklift afgeleverd bij een…
Minister Beljaarts van Economische Zaken trekt twee miljoen euro subsidie uit voor het stimuleren van innovaties die de…
Bij de behandeling van het Belastingplan is een amendement van CDA, CU, VVD, BBB en…