Staalprijzen fluctueren; echte stijging zit er niet in

Deze conclusie trekt NovioStaal in Het Staaljournaal van september. Deze staalleverancier zet hierna diverse indicatoren op een rijtje.

De economische conjunctuur van de EU trekt op zich wel aan, maar gebeurt toch trager dan verwacht en gehoopt. Nog steeds draaien de Europese staalfabrieken daardoor nog op ca. 70 tot 80 procent van hun capaciteit, afhankelijk van hun productsoort, kwaliteiten en ligging. En ook moet vastgesteld worden dat de historisch lage rente, die in Europa gehanteerd wordt, nog geen direct merkbaar effect op de economische situatie heeft.

Azië

De importprijzen voor vlakke producten met name vanuit Azië zijn op een vergelijkbaar Europees niveau en daarmee niet echt aantrekkelijk. De wisselkoers dollar vs. euro is de afgelopen weken behoorlijk gewijzigd ten gunste van de euro wat het aankopen van Aziatisch materiaal minder aantrekkelijk gemaakt heeft. De economische hausse in China lijkt echt voorbij en economen voorspellen op termijn een daling in het staalverbruik tot wel 30 procent. Dat zal niet alleen effect op de omvang van de Chinese staalproductie zelf hebben, maar zal ook exportmogelijkheden vanuit Europa negatief kunnen beïnvloeden. Bovendien vertonen de binnenlandse prijzen in China ook een neerwaartse trend.

Prijzen ijzererts en schroot

De erts- en schrootprijzen op de wereldmarkt staan al langer onder druk. IJzererts is sinds januari 2014 met 40 procent in prijs gedaald. Enerzijds zou dat juist de inkoopprijzen voor de staalmakers gunstiger moeten maken, maar omdat het voormateriaal van ruwstaal meestal in dollars wordt aangekocht, wordt dat voordeel dan weer te niet gedaan door die duurder wordende dollar. Moody’s verwacht overigens dat de ertsprijzen weer zullen gaan stijgen van ca. 85 dollar momenteel naar ca. 100 dollar in 2015. In de VS zijn de staalprijzen aanzienlijk hoger dan in Europa of Azië, maar daar lijkt de top bereikt te zijn. De voorraden bij handelaren en servicecenters aldaar zijn het hoogst sedert begin van het jaar, waardoor men een daling in de vraag verwacht.

Rusland

De politieke onrust in Oost-Europa heeft zo ook weer gevolgen voor de voorziening van halfproducten naar Europese herwalsers als bijvoorbeeld Marcegaglia. Verdere economische sancties jegens Rusland zouden ook de exportmogelijkheden voor walsplakken en gewalst staal naar Europa kunnen beperken.

ILVA

In Zuid-Italië groeit de spanning over het al dan niet voortbestaan in de huidige vorm van de staalfabriek ILVA, dat naar verluidt per maand ca. 60-80 miljoen euro verliest en wellicht in handen gaat komen van ArcelorMittal. Een zelfde onrust is er in Griekenland waar de toekomst van Hellenic Steel, dochtermaatschappij van ILVA en al jaren verliesgevend, erg ongewis is. Welke effecten op de Europese staalmarkt kunnen daarvan verwacht worden? (Red.: naar het schijnt hebben ArcelorMittal en de Italiaanse staalproducent Marcegaglia deze week gesprekken gevoerd met het Italiaanse ministerie van economische zaken)

Samengevat is het totaalbeeld van de staalmarkt dus niet echt ideaal te noemen om de basis te leggen voor een structurele prijsverhoging. Ongetwijfeld zullen de fabrieken met het oog op de naderende onderhandelingen met de automobielindustrie hun pogingen de staalprijzen te verhogen blijven voort zetten. Nu geen verbetering realiseren houdt immers in, dat de prijzen gedurende de 1e helft van 2015 op dit voor de fabrieken onbevredigende niveau zouden blijven en dat is het laatste wat men wil! Het blijft daardoor interessant om de ontwikkelingen te volgen.


NovioStaal geeft voor september 2014 de volgende circa (fabrieks-)staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:

  • Warmgewalste coils: 420-430
  • Koudgewalste coils: 510-525
  • Sendzimir verzinkte coils: 515-525
  • Kwartoplaten: 515 – 530

In augustus 2014 waren de prijzen 0 tot 5 euro per ton lager

De redactie

Recent Posts

Ommekeer voor Nederlandse industrie op handen

Na twee moeizame jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 weer terug naar groei. De…

1 dag ago

Welke gevolgen heeft de Miljoenennota voor de industrie?

Met Prinsjesdag achter de rug ligt er weer een stapel aan nieuwe plannen klaar voor…

1 dag ago

Aantal faillissementen valt hoger uit dan verwacht

Halverwege 2024 versnelt de opwaartse trend van faillissementen in Europa. Wereldwijd komt eind dit jaar…

1 dag ago

ERP-systeem voor kleine bedrijven in de maakindustrie

ECI Software Solutions, een wereldwijde aanbieder van cloudgebaseerde bedrijfsbeheersoftware en -diensten, introduceert Ridder iQ Essentials,…

2 dagen ago

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

2 dagen ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

2 dagen ago