Dit is een van de analyses die Lex Coenen van NovioStaal geeft in Het Staaljournaal van mei 2017. Duidelijk is dat NovioStaal voor deze maand de indicatieve staalprijzen een dalende trend laten zien.
Sinds het moment dat de EU-Commissie besloten heeft voor een aantal landen af te zien van importbeperkende heffingen is de staalprijs wat onder druk komen te staan. Om misverstanden te voorkomen: dat geldt voor relatief laagwaardige kwaliteiten en niet al te grote (import-)hoeveelheden.
In Midden- en Oost-Europa circuleren bijvoorbeeld offertes van een Hongaarse en een Servische fabriek, die aanzienlijk beneden het actuele marktniveau liggen. Naar wij vernemen zijn bijvoorbeeld de Duitse grotere fabrieken op dit moment niet actief en hebben zij nog niets bekend gemaakt over het prijspeil voor de tweede helft 2017. Bovendien zouden die fabrieken niet geïnteresseerd zijn in spot business, maar alleen in contracten van grotere omvang.
Dus is nu natuurlijk de vraag wat er met de prijzen in de loop van 2017 zal gaan gebeuren? Daarover lopen de meningen zeer sterk uiteen. Feit is dat de huidige voorraden bij handelaren, service centers en grote verbruikers over het algemeen genomen hoog zijn. Dit is veroorzaakt vooral doordat men in het eerste kwartaal beduidend meer staal gekocht heeft dan de feitelijke behoefte en waarmee men geprobeerd heeft hogere prijzen te omzeilen. Daarnaast is er speculatief toch meer staal buiten de EU gekocht. Deels om nieuwe importheffingen voor te zijn, deels ook uit landen die daardoor (nog) niet geraakt werden. Ook is daar goedkoop materiaal gekocht, dat op basis van de actuele prijzen binnen de EU zelfs met toevoeging van de heffingen toch nog prijstechnisch interessant bleek te zijn.
Zoals we vorige maand al schreven neemt de orderontvangst voorafgaand aan de zomerperiodes altijd wat af en meestal zijn daardoor fabrieken wat meer geneigd te onderhandelen over de aankoopprijs. Die aspecten zouden volgens diverse experts kunnen leiden tot een lagere prijsniveau in het derde kwartaal. Anderen echter hebben de visie dat de actuele trend voor lagere prijzen zich in de komende maanden zal keren. Een argument daarvoor is, dat vooral de grotere fabrieken behoorlijk volgeboekt zijn, waardoor er dus geen aanleiding zou bestaan tot het doen van prijsconcessies.
Daarnaast dat de economische vooruitzichten binnen de EU erg positief te noemen zijn. Het staalverbruik zal naar schatting in 2017 met ca. 2-2,5 procent gaan stijgen en de prognose voor 2018 is wederom een toeneming. Bovendien wijst Eurofer (de bond van Europese staalfabrikanten) erop, dat er nog steeds oneerlijke concurrentie bestaat vanwege veel te laag geprijsde importhoeveelheden uit diverse windstreken en legt zij daarmee voortdurend veel druk op de Europese Commissie om de huidige antidumpingmaatregelen sowieso te handhaven en zelfs te verhogen respectievelijk voor nog meer staalproducten in te voeren. Dat laatste zou de Europese staalmakers in een nog aangenamere positie brengen om de prijzen naar hun wensen te bepalen.
Naar verwachting zal de Europese Commissie in oktober uitspraak gaan doen over de hoogte van de importheffingen alsmede over welke producten daaronder zullen gaan vallen. De situatie is echter tegelijkertijd erg ongewis, want sommige van onze contacten geloven dat de EU-Commissie al eerder tot een besluit over een antidumpingmaatregel zal overgaan. Dat zou overigens niet onlogisch zijn want de dreiging van meer goedkoop Chinees staal blijft aanhouden.
In tegenstelling tot de gepubliceerde plannen de staalproductie te gaan beperken is er in China tot en met april dit jaar 274 miljoen ton gefabriceerd, wat een stijging van ca. 4,5 procent t.o.v. dezelfde periode 2016 is. Echter moet daarbij ook aangetekend worden dat het staalverbruik in de maanden januari tot en met april gestegen is tot ruim 250 miljoen ton en dat is dan weer een toeneming van 9,8 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2016.
Noviostaal geeft per 16 mei 2017 de volgende indicatie voor de circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:
• Warmgewalste coils: 540-565
• Koudgewalste coils: 650-670
• Sendzimir verz. coils: 700-720
• Kwartoplaat: 570-580
Voor de maand mei zijn de prijzen voor Warmgewalste coils, Koudgewalste coils en Kwartoplaat lager (van -0 tot -12 €/ton), voor Sendzimir verzinkte coils zijn de pijzen gelijk en voor warmgewalste colis zijn de prijzen getsegen van 0 tot 5 € per ton vergeleken met de staalprijzen in april 2017.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…