Categories: Marktprijzen

‘Staalprijzen moeten wel gaan stijgen’

Dit zegt de heer Vogten van Vogten Staal uit Maastricht op de website van Staalnieuws.nl Door de economische crisis zijn we in een negatieve spiraal terecht gekomen waarin alle bedrijven op zoek zijn gegaan naar cash. De makkelijkste manier om dit te genereren is door de voorraad te afbouwen. In sommige sectoren is men al tussen de 9 en 12 maanden hun voorraad aan het afbouwen.

Het lijkt er zeer sterk op dat de voorraden op hun dieptepunt komen. Wanneer dit gecomplementeerd wordt met een heel voorzichtig herstel van de economie en het vertrouwen hierin, zal de vraag naar staal bij de fabrieken toe nemen.

Door de sterk gereduceerde productie en voorraad bij de staalproducenten kunnen zij moeilijk reageren op de behoefte in de markt, wanneer deze licht zal stijgen. Het is aannemelijk te verwachten dat de staalproducenten eerder voor een hogere prijs zullen gaan, dan voor volume. Als de staalfabrieken voor een hoog volume gaan, dan is het risico op overproductie erg groot en zal het te grote aanbod de prijzen weer doen zakken.

Wanneer we kijken naar de import zien we dat de importprijzen in het vierde kwartaal iets zijn gezakt, maar dat er vrijwel niets gekocht is door handelaren. De daling van de prijzen komt grotendeels door de zwakke dollar. En in de laatste twee weken zijn in China de prijzen al weer iets aan het stijgen door een sterkere binnenlandse markt.

Corrigerende dip

‘Maar ik juich nog niet, het blijft een volatiele markt’, aldus Vogten. Men ziet dat tijdens een herstel periode de fabrieken graag de prijs snel omhoog jagen, waardoor er bij decoilers, handelaren en verbruikers een kleine koop-hype ontstaat omdat men bang is dat de prijs doorschiet. Na een opleving in het eerste kwartaal sluiten wij een kleine corrigerende dip niet uit. Als deze dip maar niet zo laag is als waar we vandaan komen.

De verwachting is dat de totale voorraad in Nederland niet snel weer op het niveau is zoals dat voor de kredietcrisis was. De verklaring hiervoor is dat voorraad beslag legt op de liquide middelen, het brengt een risico met zich mee. Men is hier voorzichtiger mee geworden. Het idee dat er heerst is: waarom een grote voorraad opbouwen als het ook snel geproduceerd en dus aangeleverd kan worden?

Een opleving in het eerste kwartaal lijkt een logisch gevolg van de afgelopen tijd. Maar het echte herstel tot niveaus van twee jaar geleden zullen nog op zich laten wachten.

Staalnieuws verwacht een gestaag herstel met een kabbelende trend die uiteindelijk omhoog gaat.

Bron: Staalnieuws.nl

Danny Jasper

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

3 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

3 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

3 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

3 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

3 dagen ago