Staalprijzen op drift

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Sedert februari zijn de prijzen voor de diverse platte producten tussen de 80 en 125 euro per ton gestegen en het einde lijkt nog niet in zicht, want enkele EU-staalfabrieken hebben al – zij het voorzichtig – nieuwe verhogingen aangekondigd. Vooral verzinkt staal is fors duurder geworden.

Dit meldt NovioStaal in de mei-editie van zijn maandelijks Staaljournaal. NovioStaal relativeert de verhogingen door te wijzen op de prijzen in de Verenigde Staten. Als de prijzen van platte producten in Europa worden vergeleken met die van de Verenigde Staten dan is er nog een horde te nemen. Zowel AK Steel Corporation als ArcelorMittal (VS) willen nog eens met 60 dollar verhogen, waarmee de basisprijzen in de VS uitkomen op ca. 800 – 820 dollar (=700 – 720 euro) per ton. Ook CSN (Brazilië) berichtte vanaf juni de prijzen van vlakke producten met 10 procent te zullen verhogen. Ondanks dat er ook signalen ontvangen worden als zouden de prijzen in China stabiliseren dan wel licht aan het dalen zijn, gaat op zowel het Europese en Amerikaanse continent de stijging nog vrolijk door.

Run op EU-staalfabrieken

De meningen over de duur van de prijsstijging lopen uiteen. Sommige experts denken dat de stijgende trend nog wel even aan zal houden vanwege de antidumping onderzoeken die plaatsvinden op importmateriaal binnen de EU, waardoor kopers terughoudend zijn bij het verrichten van aankopen in Azië. De Europese fabrieken blijven daardoor in de positie, dat men weinig concurrentie te vrezen heeft. Inderdaad is het zo dat wanneer nu nieuw materiaal in bijvoorbeeld China koopt dit eerst eind augustus of 1e helft september in de Europese havens zal arriveren. Kopers gaan daardoor liever naar de eigen EU- fabrieken waardoor men denkt materiaal sneller te ontvangen en dat bovendien kwalitatief nog eens zekerder zal zijn. De bezettingsgraad bij de EU-fabrieken loopt inderdaad op van 67 procent in december 2015 naar 72 procent in april 2016.

Tijdelijk

Daar ligt echter ook het argument waarom Moody’s Investor Services sceptisch is over de duur van de prijsvlucht, want in haar ogen is het fundament waarop de actuele prijsverhogingen gebaseerd zijn van tijdelijke aard. Zij verklaart de toegenomen orderstroom bij de staalmakers vooral door meer aankopen voor correctie van de voorraden, die inderdaad eind vorig en begin dit jaar laag waren. Bovendien bestaat nog steeds het grote probleem van de productie-overcapaciteit, waarover binnenkort ook de G7 zal gaan praten. China is echter geen lid van die club en daar zit juist het grootste probleem van de overcapaciteit.
Toch zal ook een eerdergenoemde mogelijke importbeperkende maatregel over een langere periode een positieve impuls geven aan de orderintake van de EU-staalfabrieken en zou daarmee een hoger prijsniveau dan eind 2014 blijvend zijn. Enkele Europese fabrieken zeggen hun boeken voor het derde kwartaal al vol te hebben en inderdaad zijn levertijden van diverse soorten walsproducten aanzienlijk langer geworden.

Integratie

De integratie van staalfabrieken lijkt zich in 2016 voort te zetten. Zoals het Staaljournaal al eerder aankondigde hebben ArcelorMittal en Marcegalglia recentelijk gezamenlijk een concreet bod gedaan om de ILVA-fabrieken in Taranto (Zuid Italië) over te nemen, waarmee ArcelorMittal als staalproducent haar intrede op de Italiaanse markt zal gaan doen. Voor de staalfabrieken van Tata Steel in het Verenigd Koninkrijk die het concern wil afstoten worden zeven geïnteresseerde kopers genoemd.
Terwijl Tata de staalmarkt in Groot-Brittannië als producent wil gaan verlaten is het tegelijkertijd doende zich meer op de Duitse markt te concentreren. Gesprekken over een verregaande vorm van samenwerking zouden al zijn gevoerd met ThyssenKrupp Steel, echter naar wij uit de markt vernemen zou er ook met Salzgitter Stahl contact zijn geweest. Deze mogelijke integratie zal echter ook weer leiden tot een kleiner aantal aanbieders op de markt, waar niet iedereen blij mee zal zijn. Wij zijn daarom niet alleen benieuwd hoe die mogelijke samenwerking gestalte zal krijgen, maar ook hoe de Europese Commissie hier tegenaan zal kijken.


NovioStaal geeft per 17 mei 2016 de volgende indicatie voor de circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:
Warmgewalste coils: 405 – 440
Koudgewalste coils: 495 – 535
Sendzimir verz. coils: 535 – 575
Kwartoplaat: 485 – 515

Daarmee stijgen circa fabrieksprijzen voor de vierde maand achtereen. In april 2016 waren de circa fabrieksstaalprijzen 35 – tot 85 euro per ton lager .