ArcelorMittal kondigde onlangs voor warmgewalste coils een basisprijs van 600 euro aan en enkele andere fabrieken willen dat gaan volgen. Er schijnen inderdaad contracten afgesloten te zijn die dat niveau benaderen. Zo horen we in de markt geluiden als zouden een tweetal fabrieken opereren met een basis van 590 euro wat dus feitelijk een verhoging van 40 tot 45 euro per ton betekent.
Enkele fabrieken bieden echter voor het gehele eerste halfjaar niet eens aan. Kennelijk zijn deze goed volgeboekt of is de bestaande productiecapaciteit beperkt. Een en ander lijkt er toe te leiden dat voornamelijk warmgewalst gebeitst en Sendzimir verzinkt staal erg schaars gaat worden. Mede gevoed door het feit dat er nauwelijks importmateriaal wordt aangeboden lijkt het er dan ook op dat het door de fabrieken gewenste niveau van de basisprijzen voor het tweede kwartaal 2017 haalbaar is.
Diverse bronnen willen ons doen geloven dat hoewel de grootste druk van de prijzen van grondstof af is, er voor dit jaar geen prijsverlaging meer in zit. Het blijft natuurlijk afwachten hoe de staalprijs zich zal ontwikkelen want volgens traditie worden fabrieken voorafgaand aan de vakantieperiodes en wanneer de orderstroom dunner meestal wat nerveuzer, lees: flexibeler, bij de onderhandelingen. Dit jaar kan dat echter anders zijn, want er is zoals eerder geschreven nauwelijks concurrentie uit andere gebiedsdelen te vrezen vanwege de geïmplementeerde importheffingen.
De staalfabrieken hebben daardoor een zeer sterke onderhandelingspositie verkregen. Feit is overigens echter ook dat de huidige florerende economie in de EU het werkelijke structurele probleem van de staalindustrie wel verbloemt: er is nog steeds een overcapaciteit, maar er is bijna niemand meer die er nu nog over spreekt. Toch is dat een vervelende kwestie, want bijvoorbeeld alleen al de Griekse staalindustrie kampt met een deficit van 1,2 miljard euro.
Wereldwijd noteren we diverse nieuwe importbeperkende maatregelen, o.a. in Pakistan en -versterkt- in Zuid-Afrika. Bovendien werkt Vietnam aan een project ter uitbreiding van de huidige productiecapaciteit ter grootte van ca. 4 oplopend tot 6 miljoen ton, bedoeld om minder afhankelijk van Chinees staal te worden.
Over de afbouw van de staalproductiecapaciteit in China zijn diverse berichten gepubliceerd, die alleen maar verwarring stichten. Zijn er nu wel of niet fabrieken gesloten? De regering beweerde eerder volgens plan de nodige volumes te hebben afgebouwd. Echter een rapport opgesteld door Greenpeace tezamen met het Chinese bedrijf Custeel wijst uit, dat er weliswaar fabrieken gesaneerd zijn, maar dat dit al vroeger stilgelegde faciliteiten betreft. Bovendien zijn er volgens dit rapport ter grootte van 49 miljoen ton eerder stilgelegde lijnen opnieuw opgestart en is er 12 miljoen nieuwe capaciteit toegevoegd, waardoor per saldo de productiecapaciteit 37 miljoen toegenomen is./
Met andere woorden: de productie-capaciteit zou daarmee alleen maar groter in plaats van kleiner geworden zijn. De vraag is nu hoe serieus de bedoelingen van de Chinese regering zijn om bestaande productieomvang daadwerkelijk te gaan beperken? Dit temeer daar er weer nieuwe berichten circuleren, waarin betoogd wordt dat het ministerie van milieu drastische maatregelen wil nemen om de vervuiling door grote industrieën veroorzaakt tegen te gaan.
China kampt bovendien nog met het probleem, dat steeds meer landen importheffingen invoeren, waardoor het steeds minder exportmogelijkheden heeft. De prijzen in China zelf stijgen nog steeds, wat deels veroorzaakt wordt door de economische groei, maar ook door de vooral in januari gestegen grondstofprijzen.
Noviostaal geeft per 15 februari 2017 de volgende indicatie voor de circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:
Daarmee plussen de fabrieksprijzen staal weer. Voor deze maand noteren we prijsverhogingen tussen de 10 en 30 euro per ton (sendzimir verz. coils) vergeleken met januari 2017 .
Met 370 deelnemers was de Precisiebeurs al in mei uitverkocht. Beursorganisator Mikrocentrum, het verbindende platform…
Het Amerikaanse SurfacePrep heeft familiebedrijf Leering uit Hengelo overgenomen. Leering, actief in straal- en oppervlaktetechniek…
Metaalbedrijf Van Schijndel Metaal en Elektrolas, beide uit Noord-Brabant, hebben een onbemande laserlascel ontwikkeld die…
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…