Ineens vlogen begin maart de prijzen voor ertsen en gewalst staal in China met 12 tot 15 procent omhoog. Belangrijkste oorzaak van deze prijsstijgingen is vooral het plan van de Chinese autoriteiten om nu daadwerkelijk drastisch te gaan snijden in de nationale staalproductie-capaciteit.
Dit stelt NovioStaal in de maart-editie van haar maandelijks Staaljournaal. Overigens stelt Casper Burgering, Senior sector economist bij ABN AMRO dat de prijs van staal mondiaal in de lift zit. ‘In de opkomende landen is er een flink herstel sinds 1 januari; groei in VS/EU iets lager’, stelt Burgering.
Banenverlies in China
NovioStaal vervolgt zijn verhaal met dat het plan van de Chinese autoriteiten onder meer tot gevolg zal hebben, dat circa 3 miljoen mensen hun baan zullen gaan verliezen, waaronder 500 duizend arbeiders in de staalindustrie. Het rigoureuze plan leidt inmiddels al tot zeer grote sociale onrust. Toch lijkt het erop dat het voornemen zal worden doorgezet. Zo heeft één van de grootste staalfabrieken al aangekondigd dat zij in de komende 2 tot 3 jaar circa 50 duizend werknemers zullen gaan laten afvloeien.
Het gaat dus erg snel en dat is ook al te merken aan de staalproductie in China zelf. In de eerste twee maanden van 2016 produceerde het land al bijna 6 procent minder dan in de zelfde periode van 2015. Het gevolg in Europa is ook al merkbaar, want er worden aanzienlijk minder importhoeveelheden geregistreerd en enkele traders hebben zelfs al lopende grote contracten geannuleerd.
Treurige staalbranche
Toch is in Europa, buiten de afgenomen importhoeveelheden en de licht opgeleefde vraag, nog veel treurigheid in de staalbranche te melden. In het Verenigd Koninkrijk zijn enkele fabrieken definitief gesloten, waardoor alleen al in het afgelopen jaar vijfduizend arbeidsplaatsen verloren zijn gegaan. Recentelijk komt daar nog het bericht bij dat het Finse Outokumpu mogelijk haar vestiging in Sheffield gedeeltelijk of zelfs geheel zal sluiten, waardoor nog eens vijftig of misschien zelfs zeshonderd banen zullen verdwijnen.
ArcelorMittal maakte onlangs bekend haar fabriek voor lange producten in Schifflange (Luxemburg) definitief te sluiten. Maar ook in Azië zijn de problemen groot. Zo heeft Posco (Korea) onlangs een reorganisatieplan ter grootte van ruim 750 miljoen euro bekend gemaakt, met als doel kostenbesparing en verbetering van de efficiency. Onder andere 35 vestigingen die niet behoren tot de kernactiviteiten zullen nog dit jaar gesloten of afgestoten gaan worden.
Staalprijzen omhoog
De bovengenoemde prijsverhogingen worden nu al gevolgd door meer soortgelijke aankondigingen van enkele Chinese fabrieken. De Wuhan Iron and Steel Group Corp. (Wisco) kondigde bijvoorbeeld deze week aan per april de prijzen van alle vlakke producten met 40-62 dollar per ton te gaan verhogen. Al met al lijkt het er dus op dat de prijsbodem inderdaad bereikt is en dat de markt zich opmaakt voor een herstel van de staalprijzen. Zo is de situatie in Europa nu dat de grote staalmakers al prijsstijgingen hebben doorgevoerd en dat per 1 april voor leveringen in het tweede kwartaal nog eens willen gaan doen. De markt in Europa lijkt daar ook rijp voor te zijn, want importhoeveelheden nemen af, wat onder meer veroorzaakt wordt door bovenstaande economische ontwikkelingen in China, maar ook door mogelijk meer importbeperkende maatregelen door de EU, die daar momenteel onderzoek naar pleegt.
Daarbij komt nog dat de vraag naar staal binnen de EU behoorlijk is opgeleefd. Veel servicecenters en handelaren hebben eind vorig jaar bewust minder staal gekocht om hun voorraden laag te houden, mede gevoed door de onzekerheid over de prijsontwikkeling in 2016. Op dit moment is daardoor vooral verzinkt materiaal lastiger te verkrijgen en is dat ook het product met de sterkste prijsverhoging. Diegenen die drie maanden geleden gewacht hebben, betalen nu dus aanzienlijk meer. De staalprijzen laten dus inderdaad een behoorlijk herstel zien en de grote vraag is nu of dit herstel blijvend is of dat de markt nog meer verhogingen te wachten staat.
NovioStaal geeft per 15 maart 2016 de volgende indicatie voor de circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:
- Warmgewalste coils: 340 – 360
- Koudgewalste coils: 420 – 435
- Sendzimir verz. coils: 460 – 485
- Kwartoplaat: 390 – 415
Daarmee stijgen circa fabrieksprijzen voor de tweede maand achtereen. In februari 2016 waren de circa fabrieksstaalprijzen 0 tot 30 euro per ton lager.
Volgens de ABN AMRO zit de prijs van staal mondiaal in de lift.