Staalproducenten beperken productie en hopen op hogere prijzen

De organisatie van Europese staalfabrieken Eurofer ziet herstel, zij het zeer aarzelend. Voor het lopende jaar gaat men uit van een staalverbruik binnen de Unie van ongeveer 137 miljoen ton, terwijl voor 2014 een verbruik van iets meer dan 140 miljoen ton voorspeld wordt. Dit schrijft Novio Staal in zijn juli nieuwsbrief Het Staaljournaal. Deze Nijmeegse staalleverancier geeft voor de maand juli weer lagere prijzen af voor coils en kwartoplaten, prijsverlagingen van 15-35 euro per ton.

De door Eurofer voorspelde stijging van het staalverbruik zal nog moeten blijken, maar feit is wel dat de staalfabrieken momenteel langere walstermijnen afgeven dan in het tweede kwartaal 2013 wat zou kunnen duiden op een toegenomen vraag. Zo geven een paar fabrieken in Duitsland levertijden af van eind september tot medio oktober.

Beperkte productie

Deels zijn die langere levertijden toe te schrijven aan de in het derde kwartaal nog verder beperkte productiecapaciteiten. Omdat veel servicecenters en handelaren in het tweede kwartaal ook erg terughoudend aangekocht hebben zullen bovendien bepaalde materiaalsoorten en -kwaliteiten daardoor wat moeilijker te verkrijgen gaan worden. De wat achterblijvende importhoeveelheden dragen ook bij aan een groter geworden orderportefeuille bij de Europese fabrieken.
Diverse staalfabrieken binnen de EU hebben overigens ook -in afwijking van de traditie- en kennelijk aangespoord door deze wat optimistischer geluiden aangekondigd de staalprijzen te gaan verhogen. Voor leveringen in september wil de Italiaanse producent Marcegaglia 30 euro per ton meer ontvangen, ArcelorMittal volgde onmiddellijk met een verhoging van 20 euro, net als ThyssenKrupp Steel. Insiders denken dan ook dat de prijzen wel de bodem bereikt hebben en verwachten inderdaad in het lopende kwartaal een bescheiden prijsstijging in de markt. Ook het feit, dat de meeste staalproducenten nog steeds zware verliezen lijden zitten motiveert ze natuurlijk om de prijzen te verhogen.
Tata Steel bijvoorbeeld maakte medio juli haar jaarcijfers bekend. Vóór belasting noteerde men een verlies van 1,35 miljard euro. In 2011 min 380 miljoen euro. Let wel: in 2007 kocht het bedrijf nog de Corus Group (voorheen Hoogovens en British Steel) aan voor bijna 4 miljard euro. De nood is hoog en niet alleen bij Tata Steel, maar ook bij andere staalproducenten, die alles proberen om tot hogere prijzen te komen.

De grootste staalproducenten ter wereld:

 Staalproducenten Top-46 wereldwijd.pdf

Schrootprijzen stabiel

Na een periode van daling zijn de schrootprijzen nu ongeveer stabiel te noemen. In Azië worden lichte prijsstijgingen gemeld, in Europa zien we een stabilisatie net zoals in de VS, maar de markt is tevens erg rustig te noemen. De noteringen voor grondstoffen als ijzererts laten een licht stijgende tendens zien als gevolg van meer aankopen door fabrieken en handelaren om hun voorraden weer op peil te brengen.

Al die aspecten zorgen voor een sfeer in de markt, die uitnodigt om de staalprijzen te gaan verhogen. Intussen zien we ook bewegingen bij de diverse grote staalproducenten als het gaat om verbetering van de financiële positie en aanpassing van de capaciteiten aan de daadwerkelijke behoeften. Het zwaar verlies lijdende concern ThyssenKrupp Steel staat op het punt haar Amerikaanse activiteiten te verkopen aan CSN in Brazilië. Zowel ArcelorMittal als Posco (Korea) zien af van hun geplande investeringen in nieuwe staalfabrieken in India en ook Severstal (Rusland) besloot van capaciteitsvergroting van de ovens af te zien.


Novio Staal geeft voor juli 2013 de volgende circa (fabrieks-)staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:

  • Warmgewalste coils: 425-445
  • Koudgewalste coils: 505-525
  • Sendzimir verzinkte coils: 500-530
  • Kwartoplaten: 495-510

In juni 2013 was dat 15-35 euro per ton hoger

ArcelorMittal

CSN in Brazilië

Italiaanse producent Marcegaglia  

Posco Korea

Severstal Rusland  

Tata Steel Europe

ThyssenKrupp Steel 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *