Staalproducenten maken zich op voor sanering

Het zomerreces is volop aan de gang. Dat is ook te merken op de staalmarkt, waar de vraag, die toch al matig was, nog verder ingezakt is. Herstel van de vraag op basis van de economische vooruitzichten is nog niet in zicht. De staalmakers maken zich op voor een sanering.

Dit kunnen we opmaken uit de juli-uitgave Staaljournaal van de Nijmeegse staalhandelaar NovioStaal. Hierna een samenvatting uit dit journaal.

IJzererts

De prijs van ijzererts is gedaald, maar de verlaging heeft geen gelijke tred gehouden met de prijsdaling voor gewalste producten. Gemiddeld zijn de ijzerertsprijzen in Azië sinds begin dit jaar met 6 procent gezakt.
Ook de prijzen voor schroot laten vorige en deze maand een licht dalende trend zien, maar ook die verlaging kan de daling bij de prijzen voor gewalst staal bij lange na niet compenseren.
Wat wel een gunstige ontwikkeling voor de Europese staalmakers genoemd mag worden is, dat er weinig importmateriaal de Europese havens binnenkomt. De oorzaak daarvan is, dat de prijzen niet concurrerend zijn met het actuele niveau binnen de EU.
De huidige koersverhouding dollar versus de euro zal bovendien niet echt een stimulerend effect hebben op nieuwe importen. Ondanks dat de fabrieken in de Europese Unie daar voorlopig dus weinig concurrentie van zullen ondervinden staan hun resultaten nog steeds onder druk en draaien veel fabrieken met rode cijfers.

Sanering staalindustrie

De producenten zetten daarom alles in het werk om verhogingen in de markt doorgevoerd te krijgen. Vandaar ook dat de staalmakers niet alleen zoeken naar mogelijkheden om de prijzen te verhogen, maar ook kijken naar mogelijke structurele kostenbeperkingen. Het kan dan ook niet anders, dan de staalgiganten in hun eigen organisatie gaan snijden. Saneringsmaatregelen lijken daardoor dus te verwachten bij de dochterbedrijven als servicecenters, verkoopkantoren en voorraadhoudende handelaren.


ArcelorMittal lijkt daarin de meest drastische ingrepen te gaan doen. Het concern voert daarover momenteel gesprekken met enkele Europese vakbonden. Ook het feit dat de ministers van economische zaken van Luxemburg, Frankrijk, België en Spanje in september gezamenlijk overleg willen gaan plegen met ArcelorMittal over deze plannen kan een indicatie zijn van de omvang van de voorgenomen saneringen. Het is zeker niet te hopen, maar wat dat betreft kan het voor werknemers in de staalsector niet alleen een hete zomer maar ook een vervelende zomer gaan worden.

Novio Staal geeft voor juli 2012 de volgende circa (fabrieks-)staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:

  • Warmgewalste coils: 510-540
  • Koudgewalste coils: 585-615
  • Sendzimir verzinkte coils: 590-620
  • Kwartoplaten: 600-640

In juni 2012 was dat ongeveer 0 tot 25 euro per ton hoger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *