Staalproductie in IJmuiden energiezuiniger

“Ik ben er trots op dat we dankzij onze niet aflatende focus op het verlagen van ons energieverbruik er ook afgelopen jaar weer in zijn geslaagd om onze productieprocessen nog verder te verduurzamen”, aldus Hans Fischer, directeur van Tata Steel in IJmuiden en Chief Technical Officer van Tata Steel in Europa. “Sinds 1990 hebben we de benodigde hoeveelheid energie voor de productie van een ton staal met meer dan 30% weten te reduceren. Het is niet alleen goed nieuws voor het milieu, maar ook voor ons bedrijfsresultaat. Zo hebben we afgelopen jaar 3 miljoen euro bespaard door ervoor te zorgen dat er minder gas hoefde te worden afgefakkeld. Verbeteren van duurzaamheid en winstgevendheid gaan bij Tata Steel hand in hand”, stelt Fischer.

Experts energiebesparing

Bij Tata Steel in IJmuiden analyseert een groep experts één voor één alle bedrijfsonderdelen op mogelijkheden om energie te besparen. Dat levert uiteenlopende ideeën op, van het uitschakelen van pompen en motoren bij stilstanden of onderhoud tot het bouwen van speciale warmhoudkamers voor plakken staal die net uit de staalfabriek komen. Met die laatste maatregel wordt voorkomen dat ze onnodig afkoelen en is er vervolgens in de Warmbandwalserij minder energie nodig om ze op de juiste temperatuur te brengen voor het uitwalsen tot rollen staal.

Minder fakkelen

Afgelopen boekjaar is Tata Steel erin geslaagd om het affakkelen van productiegas te reduceren van 1,9% tot 0,7% van alle geproduceerde gassen. Deze gassen worden voor 2/3 ingezet voor de aansturing van andere bedrijfsprocessen, op het fabrieksterrein (bijvoorbeeld de plakkenovens van de Warmbandwalserij) en worden voor 1/3 geleverd aan de nabijgelegen Nuoncentrale, waar ze in elektriciteit worden omgezet. Door procesverstoringen of geplande werkzaamheden is het soms noodzakelijk om het teveel aan gas af te fakkelen. De inzet is om dit tot een minimum te beperken. De reductie is behaald door het stabiliseren van processen, het verder verbeteren van de onderlinge afstemming tussen de diverse bedrijfsonderdelen en door de combinatie van de nieuwe kooksovengasleiding en aanpassingen aan de plakkenovens in de Warmbandwalserij, waardoor deze laatste met kooksgas kunnen worden gestookt.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

3 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

3 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

3 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

3 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

3 dagen ago