‘Zonder vraag naar duurzaam geproduceerd hout verliest het tropisch regenwoud zijn commerciële waarde en wordt omzetting naar palmolie of sojaplantages alleen maar interessanter.
Het kopen van hout uit duurzame bron, of het nu FSC of PEFC is, helpt de lokale economie en draagt bij aan het behoud van het tropisch regenwoud’. Dit was de brede consensus van het panel en circa veertig aanwezigen tijdens de op 15 mei door het secretariaat van de Green Deal ‘Bevorderen duurzaam bosbeheer’ en ondertekenaar Tropenbos International gehouden bijeenkomst in Almere. De vraag naar tropisch hardhout in Europa neemt langzaam maar gestaag af.
Dit is deels het gevolg van de huidige bouwcrisis, maar wordt ook veroorzaakt door concurrerende materialen die blijven hameren op het misverstand dat door geen tropisch hout te gebruiken het bos in stand blijft. Het vooroordeel ‘Geen tropisch hardhout gebruiken, betekent behoud van het regenwoud!’ werd door zowel Tropenbos International als haar programmadirecteuren uit Ghana en Suriname gelogenstraft. ‘De vraag naar duurzaam geproduceerd tropisch hout is een voorwaarde voor de instandhouding van het bos’, aldus Tropenbos-directeur René Boot. ‘Duurzaam bosbeheer vergt inventarisatie van het bomenbestand, scholing, controle, certificering en het in acht nemen van andere belangen zoals biodiversiteitsbehoud en het bosgebruik door lokale gemeenschappen. Deze componenten kosten geld dat opgebracht moet worden uit duurzame houtketens voor lokale en internationale markten.’
Het meeste tropisch regenwoud in de wereld verdwijnt door omzetting in akkerbouw (20 procent, soja, palmolie), veeteelt (40 procent) en kleine boeren die een bestaan proberen op te bouwen (30 procent). Commerciële houtkap neemt 8 procent voor zijn rekening, zo gaf directeur Paul van den Heuvel van de Koninklijke Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen aan. De doelstelling van de organisatie is in 2015 85 procent van het in Nederland geïmporteerde hout uit duurzaam beheerde bossen te betrekken. De VVNH-leden importeerden in 2013 1,8 miljoen m³ hout en plaatmaterialen, waarvan 85 procent met een certificaat van duurzaam bosbeheer (PEFC en FSC). De doelstelling is daarmee bereikt. Maar zolang de 100 procent nog niet bereikt is, blijft de organisatie zich inzetten om de vraag naar duurzaam hout te stimuleren.
GWW Houtimport
In een paneldiscussie met John Hoogendoorn van GWW Houtimport en Marco Wijma van Weekamp Deuren werd duidelijk dat de stap naar 100 procent duurzaam hout in Nederland snel binnen bereik komt wanneer ondernemers hier de schouders onder zetten. Beide bedrijven bieden proactief duurzaam hout aan, ook als de klant daar niet om vraagt. De eventuele meerprijs van gecertificeerd hout waar soms over gesproken wordt, ervaren zij niet als een probleem. Een duurzaam beheerd bos kost uiteindelijk 1-2 procent in de kostprijs van een kubieke meter hout. Op de totale kosten van een bouwproject is dit nihil.
Green Deal
De Green Deal ‘Bevorderen duurzaam bosbeheer’ is een samenwerkingsverband van 27 brancheorganisaties in de hout, bouw, meubel en retailketen, werknemersorganisaties en overheden die willen dat duurzaam hout de norm wordt in Nederland. Het centrale informatiekanaal van de Green Deal is www.bewustmethout.nl met alle relevante informatie over de activiteiten, waaronder een speciaal ontwikkelde animatiefilm en een zakboekje ‘Hout 100% duurzaam’.