De Duitse staalindustrie heeft de voorbije weken de bestellingen zien aantrekken. In februari lag het orderniveau zo’n 20 procent boven dat van dezelfde maand een jaar geleden. De vrees voor een vergelijkbare crisis als in de winter van 2008-2009 is ongegrond gebleken. Dat zei Hans Jürgen Kerkhoff, president van de Wirtschaftsverenigung Stahl, tijdens de Stahlmarkt 2012.
‘De Duitse staalindustrie stabiliseert zich’, zegt Kerkhoff. Sterker: met orders voor 3,8 miljoen ton staal, lag het orderniveau in februari op recordniveau sinds maart 2010. De Duitse staalproducenten zijn dan ook positief voor de rest van het jaar en denken het hoge productieniveau van 2011, toen ze 44 miljoen ton staal produceerden, dit jaar vast te kunnen houden.
Automobielindustrie
Hans Jürgen Kerkhoff deed zijn uitspraken op Stahlmarkt 2012, de jaarlijkse conferentie van de Duitse staalindustrie waarop de Europese en globale trends vanuit verschillende invalshoeken toegelicht worden. De producenten baseren hun positieve verwachtingen op de groeiverwachtingen in belangrijke afzetmarkten, zoals de Duitse automobielindustrie die op een groei met 2 procent rekent, de Duitse bouw die uitgaat van 1,5 procent groei en de machinebouwers, die ondanks dat ze onlangs hun ramingen verlaagden, nog steeds rekenen dat de productie op heel hoog niveau blijft. Dat de vraagt in februari sterk is aangetrokken, komt mede doordat de distributiecentra bezig zijn hun lage voorraden aan te vullen.
Bezorgdheid
Toch betekenen de positieve uitspraken van de Stahl-president niet dat er geen vuiltje aan de lucht is. Integendeel. Er zijn wel degelijk enkele ontwikkelingen die de Duitse staalproducenten zorgen baren, zoals de zwakke conjunctuur in Zuid-Europa. ‘Met name de verminderde vraag in Italië en Spanje zal een effect gaan krijgen op Duitsland’, meent Kerkhoff. ‘De concurrentie uit die landen zal toenemen.’ Het niet afbouwen van de overcapaciteit in Rusland en China is een ander punt van zorg. Ook de ontwikkelingen in de grondstoffenmarkt beloven weinig goeds. Ondanks de forse dip in de staalproductie tijdens de crisis van 2008 / 09 zijn de grondstoffenprijzen alleen maar verder gestegen. ‘Dat betekent een enorme kostenbelasting’, aldus de president van de Duitse staalvereniging.
De voorgenomen fusie tussen Xstrata en Glencore zal dit effect alleen maar versterken, vreest hij. ‘Daarom zijn we blij met het onderzoek dat Eurofer bij de Europese Commissieheeft gevraagd.’ Wat de staalproducenten het meeste zorgen baart zijn de politieke ontwikkelingen in Europa, waar Brussel lijkt vast te houden aan de handel in CO2-rechten, wat volgend jaar de volgende fase ingaat. ‘Dat kan de sector vanaf 2013 jaarlijks 1,5 miljard euro gaan kosten, wat onze innovatiekracht kan raken.’ En dat zal effect sorteren op de totale staalverwerkende industrie. ‘Wij zijn een belangrijke schakel in de keten. Als die verzwakt, raakt dat de totale maakindustrie.’
Europa sukkelt verder
Wereldwijd mag de vraag naar staal in de lift zitten, in Europa ligt de vraag nog steeds 20 procent onder het recordniveau van 2007. En daar zal de komende tien jaar geen verandering in komen, verwacht Jean-Martin van der Hoeven, chief marketing officer van ArcelorMittal Flat Carbon Europe in Luxemburg. Daarom heeft Arcelor een op de drie hoogovens stilgelegd, waarvan een aantal zoals die in Luik definitief. De situatie in Europa als geheel verschilt daarmee nadrukkelijk van die in Duitsland, aldus de ArcelorMittal baas. ‘De markt zit vol onzekerheden.’