Dat betekent dus dat de partijen sinds juli niet meer samen aan tafel hebben gezeten. Als we ze tenminste mogen geloven. Dat betekent ook dat er sinds die tijd flink wordt gestaakt. Vorige week nog op verschillende plekken in het land en gisteren en vandaag in de regio Bunschoten bij de bedrijven Voestalpine Polynorm en Flamco en Marell, SPG en Contiweb in de regio Boxmeer.
De werkgevers geven echter geen krimp. In juli van dit jaar schreef onderhandelaar namens de werkgevers Ab van der Touw: ‘Buigen voor stakingsacties is voor ons dan ook geen optie (…) Wij gaan voor een goede cao die werkgelegenheid kan blijven bieden en staat voor een uitstekende balans tussen werk en privéleven.’
Dat werkgevers en werknemers in deze tijd van arbeidsschaarste niet tot overeenstemming kunnen komen, is natuurlijk heel schadelijk voor de sector. Zeker in deze tijd waar gevochten wordt om geschikte vakkrachten. Dat mogen beide partijen zich aantrekken. Met een goede cao en secundaire afspraken kun je de metaalsector weer goed op de kaart zetten. Jammer genoeg lijkt dat nog niet in zicht.
Sinds 28 maart 2018 wordt er onderhandeld over een nieuwe cao Metalektro. Deze cao geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in de grootmetaal. Deelnemende onderhandelaars zijn de FME namens de werkgevers en namens de werknemers zijn dat de vakbonden FNV Metaal, CNV Vakmensen, VHP2 en De Unie.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…