Categories: Actueel

Startsein minister Slob: vmbo-scholen gaan plannen voor Sterk Techniekonderwijs implementeren

Slob: ‘Het is mooi om te zien dat vmbo-scholen, mbo’s en het bedrijfsleven elkaar hebben gevonden om gezamenlijk het technisch onderwijs naar een hoger plan te tillen. Er liggen goede regionale plannen die echt het verschil kunnen maken voor de leerlingen en de leerkrachten. De komende jaren is hiervoor structureel geld beschikbaar. Nu is het tijd om met elkaar vol de schouders eronder te zetten. En te laten zien dat de uitvoering van de plannen concreet resultaat opleveren.’

Meer instroom nodig

De plannen zijn hard nodig, aangezien er meer instroom in het technisch profiel nodig is. Op het vmbo-bb en -kb kiest nu 22 procent van de leerlingen een technisch profiel, van de vmbo-gl leerlingen kiest slechts tien procent hiervoor. Het percentage meisjes op het technisch vmbo stijgt, maar het gaat hier om kleine percentages van maximaal vijf procent.

Voor de komende jaren wordt een daling van het absolute aantal leerlingen voorzien, die met name het vmbo zal raken. Met gelijkblijvende percentages van leerlingen voor een technisch profiel, levert dit een groot tekort aan mbo-studenten op en daarmee ook een probleem op de arbeidsmarkt. Dit terwijl juist in de techniek de vraag naar vakmanschap groot is. Negen van de tien vacatures voor technisch personeel vragen om basis- of middelbaar opgeleiden. De plannen van de regio’s zijn er op gericht om de instroom in het technisch vmbo en de aansluiting van vmbo naar mbo te verbeteren.

Beoordeling

Alle ingediende plannen werden de afgelopen maanden beoordeeld door een 15-koppige beoordelingscommissie bestaande uit vertegenwoordigers uit het onderwijs, het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid.

Michaël van Straalen, voorzitter van de beoordelingscommissie: ‘Het vmbo vormt de eerste stap richting het beroepsonderwijs en is daarom een hele belangrijke. In het vmbo zitten leerlingen die vaak via het mbo een prima plek in de maatschappij weten te vinden. Het worden uitstekende vakmensen die Nederland heel hard nodig heeft. Het is belangrijk dat het bedrijfsleven verbinding maakt met het vmbo en op die manier bijdraagt aan een positief imago van deze onderwijssector. Sterk Techniekonderwijs draagt daar enorm aan bij.’

In 2020 van start

In totaal dienden 78 regio’s plannen in voor de verdere ontwikkeling van hun techniekonderwijs in de komende vier jaar. De regio’s waarvan de plannen voor de zomer nog niet waren goedgekeurd kregen tot 1 oktober de tijd om hun plannen te verbeteren. De bijgestelde plannen worden voor het einde van 2019 beoordeeld, waardoor alle regio’s op 1 januari in 2020 kunnen starten met hun innovatieve en ambitieuze plannen.

Binnen Sterk Techniekonderwijs ondersteunen Platform Talent voor Technologie (PTvT) en Stichting Platforms Vmbo (SPV), in opdracht van het ministerie van OCW, de regionale samenwerkingen van vmbo- en mbo-scholen en het bedrijfsleven ter verbetering van het techniekonderwijs.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

3 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

4 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

4 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

4 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

4 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

4 dagen ago