Tijdens Vision, Robotics & Motion 2023 staan slimme productieautomatisering, robots (machines), vision en motion control centraal. De twintigste beurs, door het Mikrocentrum georganiseerd. Internationale en nationale sprekers en exposanten die de laatste ontwikkelingen delen.
Opvallend is het Young Talent-plein, waar studententeams en start-ups hun innovatieve oplossingen presenteren. De ontwikkelaars van de toekomst vol ideeën. Vooral robothond Spot trok daar heel veel bekijks, volwassenen en zelfs een kind mochten even zelf spelen. Al is Spot eigenlijk geen speelgoed maar een stukje toekomst.
Charlotte de Jong, programmamanager evenementen en Wouter Lintsen, programmamanager opleidingen bij Mikrocentrum, proberen de markt bij elkaar te brengen en kennis te delen tussen de zestienhonderd bezoekers en honderd standhouders, voor de volgende automatiseringsslag. ‘De trend is systeemintegratie en steeds meer kunstmatige intelligentie (AI)’, vertelt Lintsen. ‘Veel bedrijven weten niet wat er is en wat ze nodig hebben. Wij proberen die kennis bij te brengen en koppelen dat aan onze beurs en de honderdzeventig opleidingen die we geven.’
Maarten Roos, high tech platform manager Mikrocentrum gebruikte de beurs voor een onderzoek hoever de automatisering in de maakindustrie werkelijk is. Hebben de bedrijven de juiste kennis om te automatiseren? Gebruiken ze die kennis om te automatiseren of is de werkdruk te hoog? ‘Er is een enorm issue om te investeren en waarin je moet investeren. Het is spannend voor een bedrijf.’ Hij ziet ook succesverhalen met enthousiasme, als het werkt dan komen er meer robots. ‘Bij het kleine bedrijf komt het automatiseren vaak bij een student die afstudeert terecht, is hij weg dan houdt het weer op en verdwijnt de kennis uit het waardevolle kleine bedrijf. Kleintjes zijn echter heel belangrijk voor de industrie. De deuren zijn niet dicht maar staan op een kier, de kier mag wat groter zijn.’
Asimovo is een nieuwe start-up gestart op het gebied van robotica, gespecialiseerd in het ontwikkelen en testen van robots in een cloudomgeving. Hun platform is cloudgebaseerd en legt de weg open om een innovatie in een gesimuleerde omgeving te testen zonder live-ongelukken. Hierdoor wordt de tijd die nodig is om robots op de markt te brengen verkort en kunnen snel veel mensen tegelijk testen uitvoeren. Dat is met fysieke robots niet mogelijk. Op het moment draait er een proef waar uiteindelijk driehonderd drones boven de Coolsingel moeten vliegen, virtueel zijn het er nu al vijftig die zonder ongelukken vliegen.
Festo heeft de eerste robot ter wereld die pneumatisch aangedreven wordt en veilig is om met mensen te werken op zijn stand laten zien. Met een scanner lokaliseert hij producten om te pakken. In tegenstelling tot de weerstand bij een elektrisch aangedreven robot is de arm met weinig kracht tegen te houden. Door de verende werking is de impact bij contact kleiner. ‘Geen andere technologie is zo fijngevoelig als flexibele pneumatiek,’ stelt Festo. Onder andere door de piëzoventielen technologie, een van de vakgebieden van Festo. ‘Met lucht kunnen we nauwkeurig sturen, met een herhaalnauwkeurigheid van 0,3 mm’, vertelt Martin de Deyne, sales driver electric automation & robotics specialist bij Festo.
Paul Bakker, areasalesmanager robots FANUC: ‘Een leuke beurs, vision en motion komen samen, net als machinebouwers en ingenieurs, het is een hoogstaand platform. Het mkb weet niet altijd wat er voor mogelijkheden zijn, wij proberen ze daarbij op weg te helpen. De klant kan zijn geld maar een keer ergens in investeren, dus moet hij weten wat de mogelijkheden binnen zijn budget zijn.’ Door robotica toe te passen leer je met een goed businessplan meer te doen met hetzelfde aantal mensen, is de boodschap.
‘Wij evolueren door met cobots. Neem de CRX-serie: goed beschermd tegen stof of olielekkage en hij voldoet aan ISO 10218-1 veiligheidsnorm. De cobot heeft een laag gewicht en is geschikt voor automatisch geleide voertuigen. FANUC heeft een eigen visionpakket en ook software die steeds verder geoptimaliseerd wordt. Voor bijvoorbeeld een lasser is de robot snel en eenvoudig in te stellen door hem te programmeren met icoontjes. Ook AI, daar zie je beweging van robots in, onze whizzkids ontwikkelen dat. Je moet een pad genereren met artificiële intelligentie dat een robot ook weer tien jaar meegaat, daar hebben de klanten iets aan.’
Opvallend op de stand is de SR-3ia robot, een bezoeker dacht: die rode balletjes lijken op mijn cherrytomaatjes die ik in een salade leg. Razendsnel legde de robot keer op keer de naam FANUC neer met de balletjes. Bakker staat hem te woord en vertelt dat de robot geschikt is om in een HACCP-omgevingen te werken en de tomaatjes met de juiste grijper zeker niet zal beschadigen. Je moet immers een salade veilig kunnen eten. De derde robot liet doorlopend zien hoe het in een warehouse pakketjes pakte. Jan Buit, segmentmanager pharma & food Stäubli, laat de bezoekers een robot zien die autonoom tal van nauwkeurige werkzaamheden uitvoert. ‘Het Stäubli-robotgamma is precisie, snelheid en herhaalnauwkeurigheid. Het omvat intern transport en food robotoplossingen, logistiek en assemblage. ‘Wij hebben ontwikkelingen waardoor systemen autonoom kunnen werken, AI wordt een belangrijk onderdeel voor de toekomst. Ouderwetse magneetsporen in de vloer zijn achterhaald, de AVG en de cobot moeten autonoom veilig tussen de mensen zijn werk doen.’ Continu de weg scannen, op die manier kunnen we actief reageren en stoppen als er iemand voorbijloopt.’ AI zit nog niet standaard in de robot, deep learning en AI worden nu ontwikkeld.
Giel van Huisseling van het Core Changemakers studententeam ontwikkelt tal van automatische recycle-oplossingen voor de toekomst. Temnos is een project om batterijen in te recyclen en elektronica te detecteren: ‘Door gewicht, afmeting, open of gesloten om de batterijen te detecteren. De robot sorteert ze in wel of geen batterij.’ Dit gaat branden in verwerkingsbedrijven tegen tegen. Daarnaast recyclen ze in het project Helios zonnepanelen en scheiden ze bruikbare stoffen en glas.
Agro Food Robotics, Universiteit Wageningen, laat zien hoe er in de toekomst door robots bloemen geoogst worden. De robot pakt voorzichtig de bloem met de grijper. Langs de steel zakt een knipper die de steel op de juiste lengte afsnijdt. Eenvoudig benoemd, maar er is nog wel drie jaar nodig om dit te implementeren in de tuinbouw. Het systeem moet nog veel leren voor het elke situatie herkent.
Yaskawa Benelux is druk op de beurs. Aan één stuk door wordt uitgelegd wat er allemaal mogelijk is. Op de stand staat een robot die doorlopend pakjes grijpt. Menigeen probeert ook even uit of de robot echt veilig is voor mensen en dan stopt de cobot natuurlijk. De sensor scant een ruimte van twee bij een meter en de robot haalt daarna feilloos de pakjes weg en scant opnieuw voor het volgende pakje. Dit heet random depalletization, ofwel pakketjes van verschillende materialen, maten in diverse posities oppakken en verplaatsen tot wel dertig kilo.
‘Kennis over de functie van robots is nog steeds niet voldoende bij bedrijven, op de werkvloer is personeel snel huiverig dat het banen gaat kosten,’ zegt Marc van Kaam, accountmanager Yaskawa robotix Benelux. ‘Maar dat is helemaal niet waar. Saai werk verdwijnt en het aanwezige personeel kan in combinatie met robots effectiever werken.’ De nieuwste trend is Motologix, het is een software-interface voor het aanleren en programmeren van MOTOMAN-robots met behulp van PLC-functieblokken. De robot wordt een slave van de functieblokken.
Yaskawa heeft naast de op de beurs getoonde oplossingen een compleet assortiment lasrobots voor elke lastechniek. Er worden systemen geleverd met een zevende as om op de juiste manier het werkstuk te lassen. Opvallend is de zogenaamde sleurrobot Weld4Me. Je beweegt de toorts naar de te lassen coördinaten en de robot is geprogrammeerd. Het geheel is nog eens eenvoudig naar de lasplek te verplaatsen ook en volstrekt veilig om samen met mensen te kunnen werken.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…